Koláče Pečivo

Medoví šneci

11.12.2018

Přesně před rokem jsem blog znovu odstartovala receptem na skořicový věnec, který má s medovými šneky mnoho společného. Je to pečivo, které se hodí do předvánočního času, kdy vám při pečení skořice provoní kuchyň. Místo obvyklé vánočky můžete posnídat sladké šneky, které jsou také z kynutého těsta a je v nich ve spirále schovaná skořicová náplň. Když šneky ještě polijete medovou glazurou, stanou se šneci ještě sladšími. Poleva jim zároveň dodává i vláčnost, protože prostoupí skrz vrstvy těsta. Pokud už pečete cukroví a sladkého máte příliš, doporučuji polevu vynechat. Chuť medu v těstě tak více vynikne.


Co budu potřebovat

na těsto:

  • 3 lžíce medu
  • 80 g teplé vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce podmáslí
  • 1 žloutek
  • ¼ lžičky soli
  • 300 g hladké mouky ( pšeničné nebo špaldové)

na náplň:

  • 55 g změklého másla
  • 50 g hnědého třtinového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice

na glazuru:

  • 200 g moučkového cukru
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce medu

Jak na to

  1. V teplé vodě rozmíchám med, droždí a nechám 10 minut odležet.
  2. Do mísy naleji olej, podmáslí, žloutek, sůl a vše rozmíchám. Přidám rozpuštěný kvásek a mouku.
  3. Vše vypracuji v hladké nelepivé těsto, které nechám v míse pod utěrkou kynout 1,5-2 hodiny.
  4. Předehřeji troubu na 170 °C.
  5. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválím na obdélník cca 50 x 30 cm. Těsto se má tendenci při válení vracet a je více pružné, ale po chvilce válení zůstává v požadovaném tvaru.
  6. Máslo s cukrem a skořicí si vyšlehám a touto náplní potřu celý vyválený plát těsta.
  7. Potřené těsto sroluji ze širší strany a utahuji, aby pláty těsta byly těsně u sebe.
  8. Zavinuté těsto nakrájím na centimetrové kousky a ty pokladu dál od sebe na plech s pečícím papírem.
  9. Šneky nechám ještě 30 minut na plechu nakynout.
  10. Vykynuté šneky dám péct do předehřáté trouby na 10 minut.
  11. Když je povrch šneků zlatavě- hnědý vyndám plech a nechám šneky na mřížce vychladnout.
  12. Na glazuru med, cukr a vodu kvedlám vidličkou v misce a jak je glazura hladká a lesklá polévám jí vychladlé šneky.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět