Přesně před rokem jsem blog znovu odstartovala receptem na skořicový věnec, který má s medovými šneky mnoho společného. Je to pečivo, které se hodí do předvánočního času, kdy vám při pečení skořice provoní kuchyň. Místo obvyklé vánočky můžete posnídat sladké šneky, které jsou také z kynutého těsta a je v nich ve spirále schovaná skořicová náplň. Když šneky ještě polijete medovou glazurou, stanou se šneci ještě sladšími. Poleva jim zároveň dodává i vláčnost, protože prostoupí skrz vrstvy těsta. Pokud už pečete cukroví a sladkého máte příliš, doporučuji polevu vynechat. Chuť medu v těstě tak více vynikne.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 3 lžíce medu
- 80 g teplé vody
- 20 g čerstvého droždí
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce podmáslí
- 1 žloutek
- ¼ lžičky soli
- 300 g hladké mouky ( pšeničné nebo špaldové)
na náplň:
- 55 g změklého másla
- 50 g hnědého třtinového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
na glazuru:
- 200 g moučkového cukru
- 3 lžíce vody
- 2 lžíce medu
Jak na to
- V teplé vodě rozmíchám med, droždí a nechám 10 minut odležet.
- Do mísy naleji olej, podmáslí, žloutek, sůl a vše rozmíchám. Přidám rozpuštěný kvásek a mouku.
- Vše vypracuji v hladké nelepivé těsto, které nechám v míse pod utěrkou kynout 1,5-2 hodiny.
- Předehřeji troubu na 170 °C.
- Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválím na obdélník cca 50 x 30 cm. Těsto se má tendenci při válení vracet a je více pružné, ale po chvilce válení zůstává v požadovaném tvaru.
- Máslo s cukrem a skořicí si vyšlehám a touto náplní potřu celý vyválený plát těsta.
- Potřené těsto sroluji ze širší strany a utahuji, aby pláty těsta byly těsně u sebe.
- Zavinuté těsto nakrájím na centimetrové kousky a ty pokladu dál od sebe na plech s pečícím papírem.
- Šneky nechám ještě 30 minut na plechu nakynout.
- Vykynuté šneky dám péct do předehřáté trouby na 10 minut.
- Když je povrch šneků zlatavě- hnědý vyndám plech a nechám šneky na mřížce vychladnout.
- Na glazuru med, cukr a vodu kvedlám vidličkou v misce a jak je glazura hladká a lesklá polévám jí vychladlé šneky.
Žádné komentáře