Dort Pavlova je našim oblíbeným dezertem. Je lehký, osvěžující díky ovoci a ideální pro letní dny, kdy na zahradě dozrává ovoce. Já použila jahody z naší zahrady, ale hodí se prakticky jakkékoliv měkké ovoce. Tento dort vznikl původně s kiwi a připravil ho šéfkuchař na Novém Zélandu na počest ruské baleríny Anny Pavlovové, která v hotelu byla ubytovaná. Inspiroval se její tutu sukní, která byla lehká a vzdušná, jako je celý dort Pavlova. Dort se sice peče dlouho, ale jeho příprava je snadná a rychlá.
Co budu potřebovat
Na korpus
4 bílky
200 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce jablečného octu
Na ozdobení
250 ml 40 % smetany ke šlehání
čerstvé jahody
Jak na to
Základem dortu je sníh z bílku. Bílky si oddělím od žloutků, počínám si opatrně, v odděleném bílku nesmí být ani trochu žloutku, jinak se bílky špatně vyšlehají. Čisté bílky si šlehačem vyšlehám na nejvyšší otáčky a šlehám dokud nevznikne pevný sníh. Do vyšlehaného sněhu za stálého šlehání přisypu cukr a dál šlehám asi 5 minut. Do ušlehaného pevného sněhu přisypu kukuřičný škrob a lžíci octu a sníh jen zamíchám, už nešlehám.
Takto připravenou sněhovou hmotu dám na plech s pečícím papírem. Udělám velkou hromádku doprostřed plechu a lžící vytvaruji Pavlovu. Nahoře udělám mističku, kterou lžící vytvaruji do kruhu, boky lžící roztírám směrem odspodu do vrchu. Vytvarovaný základ Pavlovy dám do předehřáté trouby na 150 °C, přičemž hned po vložení dorty do trouby teplotu snížím na 100 °C. V troubě dort peču 2 hodiny, troubu během pečení neotevírám. Jakmile je korpus dopečený, na poklep „zvoní“, nechám ho vychladnout a zatím si vyšlehám smetanu ke šlehání a podle chuti ji osladím. Jahody očistím a podélně rozpůlím.
Na vychladlý sněhový korpus nanesu šlehačku a ozdobím jahody podle fantazie. Ihned podávám. Korpus Pavlovy je uvnitř pěnový a na povrchu pevný.
Tip
Pavlovu je nejlepší podávat hned, nebo ji dát do lednice jen na krátký čas. Sněhový korpus lze upéct i dopředu a nechat v troubě do dalšího dne, kdy se teprve dozdobí.
Žádné komentáře