Poprvé jsem slaný karamel připravovala pro čokoládové cupcakes, které jsou delší dobu na blogu. Od té doby jsem si slaný karamel a obecně domácí karamel natolik oblíbila, že jsme ho musela použít i do těchto lanýžů. Základem lanýžů je kvalitní hořká čokoláda, která dává výslednou lahodnou chuť a doslova se vám rozpustí v puse. Jestli máte raději mléčnou čokoládu, zkuste ji zkombinovat napůl s hořkou. Vychutnáte si tak více čokoládovou chuť.
Miluji sladko-slanou kombinaci a nejvíce s čokoládou, proto jsem k čokoládě zvolila slaný karamel. Lanýže jsem následně obalila v mandlových plátcích, které zaručí, že se tolik od čokolády neušpiníte.
Lanýže můžou být i krásným sladkým dárkem. Když dáte lanýže do papírových košíčků a následně do krabičky, darujete tak ručně vytvořený sladký dárek, který zaručeně udělá radost.
Co budu potřebovat ( cca 20 ks)
na slaný karamel:
- 50 g krystalového cukru
- 50 g másla
- 30 ml smetany ke šlehání
- půl lžičky himalájské růžové/ mořské soli
na ganache:
- 100 g hořké čokolády min 70 %
- 100 g mléčné čokolády
- 150 ml smetany ke šlehání
- 30 g másla
- 1 lžíce medu
na obalení:
- 100 g mandlových lupínků
Jak na to
Příprava karamelu:
- Cukr dám do hrnce se silným dnem a zahřívám ho dokud nezačne karamelizovat. Nemíchám, jen cukr stírám ze stěn hrnce na střed.
- Jak má karamel jantarovou barvu, přidám k němu máslo a rozmíchám. Směs začne syčet a pěnit, což je v pořádku. Směs míchám opatrně.
- Naleju ke karamelu smetanu a opět začnu míchat, aby se karamel rozpustil a byl hladký.
- Do karamelové směsi přidám sůl a zamíchám.
- Když mám hladký polotekutý karamel, naleji ho do misky a zakryji potravinářskou folii.
- Karamel dám do lednice ztuhnout.
Příprava čokoládové ganache:
- Čokoládu nalámu do skleněné mísy, přidám k ní máslo a za občasného míchání ve vodní lázni nechám rozehřát. Mísu sundám z lázně.
- K čokoládě přidám med a rozmíchám.
- Postupně přilévám smetanu pokojové teploty a rozmíchám s čokoládou do hladka.
- Mísu zakryji potravinářskou folii a dám vychladit do lednice na min. 8 hodin- nejlépe do druhého dne.
Kompletování:
- Lžičkou nabírám kousky karamelu a tvaruju je do menších kuliček.
- Čokoládovou směs lžičkou nabírám a v ruce vytvaruju v placku do které dám kuličku karamelu a zabalím. Tvaruju rychle, protože se čokoláda v dlaních rychle rozpouští.
- Vytvarované kuličky pokládám na talíř.
- Mandlové lupínky ještě trochu nasekám a každou kuličku v lupínkách obalím.
- Lanýže dám do lednice ztuhnout a před podáváním je můžu dát do papírových košíčků, aby se lépe servírovali.
- Skladuji v lednici.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře