Už je to skoro tradice, že na začátku nového roku připravuji tiramisu na jiný způsob. Tentokrát jsem zvolila přípravu tohoto italského dezertu do skleniček. Tiramisu je známé jako nepečený snadný dezert, které se skládá jen z pár ingrediencí. Dezert jsem si trochu ztížila tím, že jsem nejdříve upekla polodlouhé piškoty. Místo pšeničné mouky jsem použila kokosovou, se kterou mají piškoty ještě lepší chuť. Piškoty si můžete upéct i dopředu a dezert v den D bude snadnější na přípravu. Moc se mi líbí skleničková variace tiramisu, kdy každý má svou porci. Skleničku dezertu můžete ozdobit kakaem pomocí šablony dle přání hosta.
Co budu potřebovat (na 2 sklenice po 450 ml)
na piškoty:
5 vajec
300 g krupicového cukru
120 g kokosové mouky
moučkový cukr na posypání
na krém:
3 žloutky
50 g krupicového cukru
1 lžíci vanilkového extraktu
250 g Mascarpone
200 ml smetany ke šlehání 40 %
dále:
oblíbenou kávu
kakao na posypání
kokosové plátky
Jak na to
Příprava piškotů:
- Předehřeji troubu na 170 °C.
- Žloutky se 120 g cukru šlehám ve skleněné míse nad vodní párou 4 minuty, až mi vznikne nadýchaný žloutkový krém.
- Bílky vyšlehám v tuhý sních a během šlehání přidávám zbytek cukru.
- Třetinu tuhého sněhu vmíchám do žloutkové směsi a postupně přidám kokosovou mouku.
- Nakonec opatrně vmíchám zbytek sněhu.
- Připraveným piškotovým těstem plním cukrářský sáček s kulatou zdobičkou a na plech s pečícím papírem stříkám piškoty, které budou dlouhé caa 7 cm. Aby měly tvar cukrářských piškotů, nejdříve stříku malý kopeček, pak délku piškotu a opět malý kopeček.
- Nastříkané těsto posypu moučkovým cukrem a hned peču v troubě kolem 13 minut.
- Jakmile piškoty mají na povrchu zlatavou barvu, nechám je na plechu vychladnout.
Příprava krému a kompletování:
- Žloutky s cukrem šlehám ve skleněné míse nad parou 4 minuty.
- Jakmile je žloutková směs hustá a světlejší, tak ji nechám vychladnout.
- Mascarpone se smetanou a extraktem vyšlehám v hustý krém (nepřešlehat), do kterého zamíchám žloutkovou směs.
- Připravím si kávu a upečené vychladlé piškoty v ní máčím a skládám je na dno sklenice.
- Krémem naplním cukrářský sáček s kulatou zdobičkou a na piškoty nanesu vrstvu krému.
- Opět na krém položím vrstvu máčených piškotů a nanesu vrstvu krému. Postup opakuji do zaplnění sklenice ( poslední vrstva krém).
- Naplněné sklenice zakryji potravinářskou folii a nechám v lednici min.2 hodiny.
- Po odležení povrch tiramisu ozdobím pomocí šablony kakaem a plátky kokosu.
- Dezert ve sklenici skladuji v chladu a spotřebuji do druhého dne.
Žádné komentáře