Nepečené dezerty

Kokosové tiramisu ve sklenici 

26.1.2023

Už je to skoro tradice, že na začátku nového roku připravuji tiramisu na jiný způsob. Tentokrát jsem zvolila přípravu tohoto italského dezertu do skleniček. Tiramisu je známé jako nepečený snadný dezert, které se skládá jen z pár ingrediencí. Dezert jsem si trochu ztížila tím, že jsem nejdříve upekla polodlouhé piškoty. Místo pšeničné mouky jsem použila kokosovou, se kterou mají piškoty ještě lepší chuť. Piškoty si můžete upéct i dopředu a dezert v den D bude snadnější na přípravu. Moc se mi líbí skleničková variace tiramisu, kdy každý má svou porci. Skleničku dezertu můžete ozdobit kakaem pomocí šablonyzobrazit na e-shopu dle přání hosta.   

Co budu potřebovat (na 2 sklenice po 450 ml)

na piškoty:
vejce5 vajec
cukr300 g krupicového cukru
mouka120 g kokosové mouky
cukrmoučkový cukr na posypání

na krém:
Vejce3 žloutky
cukr50 g krupicového cukru
vanilkový extrakt1 lžíci vanilkového extraktu
mascarpone250 g Mascarpone
smetana200 ml smetany ke šlehání 40 %

dále:
kávaoblíbenou kávu
kakaokakao na posypání
kokoskokosové plátky

Jak na to 

Příprava piškotů:

  1. Předehřeji troubu na 170 °C.
  2. Žloutky se 120 g cukru šlehám ve skleněné míse nad vodní párou 4 minuty, až mi vznikne nadýchaný žloutkový krém.
  3. Bílky vyšlehám v tuhý sních a během šlehání přidávám zbytek cukru. 
  4. Třetinu tuhého sněhu vmíchám do žloutkové směsi a postupně přidám kokosovou mouku. 
  5. Nakonec opatrně vmíchám zbytek sněhu.
  6. Připraveným piškotovým těstem plním cukrářský sáček s kulatou zdobičkou a na plech s pečícím papírem stříkám piškoty, které budou dlouhé caa 7 cm. Aby měly tvar cukrářských piškotů, nejdříve stříku malý kopeček, pak délku piškotu a opět malý kopeček. 
  7. Nastříkané těsto posypu moučkovým cukrem a hned peču v troubě kolem 13 minut. 
  8. Jakmile piškoty mají na povrchu zlatavou barvu, nechám je na plechu vychladnout.

Příprava krému a kompletování:

  1. Žloutky s cukrem šlehám ve skleněné míse nad parou 4 minuty.
  2. Jakmile je žloutková směs hustá a světlejší, tak ji nechám vychladnout.
  3. Mascarpone se smetanou a extraktem vyšlehám v hustý krém (nepřešlehat), do kterého zamíchám žloutkovou směs.
  4. Připravím si kávu a upečené vychladlé piškoty v ní máčím a skládám je na dno sklenice. 
  5. Krémem naplním cukrářský sáček s kulatou zdobičkou a na piškoty nanesu vrstvu krému.
  6. Opět na krém položím vrstvu máčených piškotů a nanesu vrstvu krému. Postup opakuji do zaplnění sklenice ( poslední vrstva krém). 
  7. Naplněné sklenice zakryji potravinářskou folii a nechám v lednici min.2 hodiny.
  8. Po odležení povrch tiramisu ozdobím pomocí šablony kakaem a plátky kokosu.
  9. Dezert ve sklenici skladuji v chladu a spotřebuji do druhého dne.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět