Málem bych zapomněla na klasiku mezi štrůdly, kterou má snad každý v oblibě. Listové těsto je náročnější na přípravu, a tak mnozí raději sáhnou po hotovém listovém těstě z obchodu a upéct závin je pak nestojí mnoho času. Když pominu čas, o který vás opravdu listové těsto připraví, chuť domácího těsta je někde jinde. V listovém těstě hraje velkou úlohu máslo. V zakoupeném listovém těstě ho raději vůbec nehledejte, nahrazují ho rostlinné oleje. Vejce nebo vanilkový extrakt v něm také nenajdete. Kvalitní máslo a žloutky dodávají těstu výrazně lepší chuť. Možná se vám bude zdát po upečení těsto moc mastné. Doporučuji štrúdl nechat delší dobu vychladnout, a on pak bude více křupavější a uvidíte i tenké vrstvy listování.
Připravit listové těsto není vůbec složité a doufám, že vás postup přípravy neodradí. Těsto připravíte ze základních surovin, které máte vždy doma a pokud nechcete strávit půl dne vyvalováním a překládáním, můžete těsto připravit z větší dávky a zmrazit na pozdější časy.
Co budu potřebovat ( na jeden větší štrúdl)
na těsto:
150 g hladké mouky
150 g studeného másla
2 žloutky
1 lžíce rumu nebo vanilkového extraktu
1 lžíce citronové šťávy
špetku soli
mléko dle potřeby
na náplň:
500 g jablek
krupicový cukr dle chuti
lžičku mleté skořice
50 g rozinek
déle:
rozdrcené piškoty nebo strouhanku
vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Jak na to
Příprava těsta:
- Na první těsto použiju jen 40 g mouky a 150 g másla.
- Máslo nakrájím na malé kousky, zapracuji je do mouky a vytvořím tak máslové těsto.
- Strany těsta zploštím a vytvořím čtverec cca 15 x 15 cm, který zabalím do potravinové folie a dám do lednice vychladit.
- Na přípravu druhého těsta dám do zbylé mouky žloutky, rum / vanilkový extrakt, sůl, citronovou šťávu a trochu mléka, aby se těsto spojilo.
- Z ingrediencí dobře vypracuji na pomoučeném vále hladké těsto, podobné jako na těstoviny nebo tažený závin. Těsto by mělo být pružné a nelepivé.
- Těsto přikryju mísou a nechám na vále 30 minut odpočívat.
- Odpočaté těsto rozválím na čtverec cca 30 x 30 cm a chlazené máslové těsto na něj položím a zabalím ho druhým těstem, jako psaní.
- Těsto rozválím na obdélník cca 40 x 25 cm a od kratší strany těsto přehnu do ¾ a druhou polovinu dám na něj ( jako psaní do obdélníkové obálky). Těsto ještě přehnu na polovinu.
- Těsto zabalím a nechám odležet 20 minut v lednici.
- Po odležení opět těsto rozválím na obdélník a složím jako v předešlém kroku.
- Těsto zabalím a nechám 20 minut chladit. Postup ještě jednou opakuji.
- Předehřeji troubu na 180 °C.
- Naposledy těsto rozválím na obdélník silný max.0,5 cm a celý plát těsta posypu drtí z piškotů nebo strouhanky.
Příprava náplně:
- Jablka zbavím slupky a na struhadle nahrubo nastrouhám.
- K jablkům přidám cukr dle potřeby, skořici, rozinky (předem namočené v rumu), popř. trochu citronové šťávy, aby jablka nezhnědla. Směs promíchám a odložím stranou.
Kompletování a pečení:
- Na připravené těsto rozprostřu jablečnou náplň, kratší strany zahnu, aby náplň nevytekla a od delší strany těsto sroluji v závin.
- Štrúdl opatrně přenesu na plech s pečícím papírem, potřu jej rozkvedlaným vajíčkem a nechám péct v rozehřáté troubě 25-30 minut.
- Dozlatava upečený závin nechám na plechu vychladnout a před podáváním posypu moučkovým cukrem.
Žádné komentáře