Červen je měsícem prvních jahod a já tento měsíc mám hlavně spojený s narozením našeho Matěje. To se právě před 5 lety začaly červenat první jahody. Tento rok to ovšem vypadá, že první jahody na zahradě budou se zpožděním.
Rebarbora je stále ještě v plné síle a její kombinace s jahodami se skvěle hodí právě do křehkých koláčů. Ovocná náplň na tvarohovém podkladu přidává koláči na šťavnatosti a těsto je vláčnější a koláč méně drobivý. Koláčové těsto je podobné lineckému, a tak nabízí možnost koláč ozdobit dle fantazie. Já zvolila klasickou mřížku propletenou do sebe, kterou zvládne každý, a přesto s ní je koláč zajímavý a jednoduše krásný.
Upečeno podle Dagmar Machotové @bakingglady
Co budu potřebovat
na těsto:
500 g hladké mouky
200 g krupicového cukru
140 g másla
2 vejce
2 žloutky
4 lžíce mléka
2 lžíce jablečného octa
18 g kypřícího prášku do pečiva
na náplň:
250 g měkkého tvarohu ve folii
200 g zakysané smetany
1 lžíce vanilkového cukru
350 g rebarbory
350 g jahod
80 g krupicového cukru
dále:
na potření žloutek a lžíci mléka
na posypání moučkový cukr
Jak na to
příprava těsta:
- Mouku smíchám s kypřícím práškem a přidám změklé máslo a ostatní suroviny na těsto, které zpracuji na hladké těsto.
- Těsto si rozdělím na dva stejné díly, každý zabalím do potravinové folie a uložím na 30 min. do lednice.
příprava náplně:
- Rebarboru dle potřeby očistím a nakrájím na 1 cm kousky.
- Do hrnce dám nakrájenou rebarboru, trochu vody, cukr a zahřívám 5 minut, až rebarbora změkne.
- Změklou rebarboru nechám vychladnout.
- Jahody nakrájím na malé kousky, přidám je k rebarboře a promíchám.
- V míse smíchám tvaroh, zakysanou smetanu a cukr.
kompletování a pečení:
- Předehřeji troubu na 170 °C.
- Koláčovou formu průměru 27 cm vymažu máslem.
- První část těsta rozvlálím na větší průměr než mám koláčovou formu, aby vznikly i okraje.
- Těsto opatrně přenesu (obrátím z válu) do koláčové formy, vytvaruji okraje a přebytečné těsto odříznu.
- Těsto ve formě propíchám vidličkou, nanesu na něj tvarohovou náplň a na ni ovocnou náplň.
- Druhou část těsta rozválím na 8 mm silný plát a rádýlkem nařežu pruhy těsta, které pokládám na náplň, tak aby mi vznikla na koláči mřížka.
- Povrch těsta potřu rozšlehaným žloutkem v mléce.
- Připravený koláč dám do rozehřáté trouby a peču 40-50 minut.
- Upečený koláč ještě teplý pocukruji a nechám vychladnout.
- Vychladlý koláč nakrájím a servíruji třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny.
2 Komentáře
Dobrý den, mohu vynechat ocet? Bude to mít nějaký vliv na těsto? Děkuji za odpověď
Paní Hano, myslím, že když se vynechá, tak se nic neděje. Můžete i nahradit citronovou šťávou. Snad jsem neodpověďěla pozdě 🙂 Pěkný den, Žaneta