Sezóna jahod je tu a já se s vámi podělím o jeden recept z mojí kuchařky “Sladké sezónní pečení” , která vyšla na podzim minulého roku. Kdo, už kuchařku máte u sebe, tak jste se možná právě pustili do pečení jahodového vrstveného dortu a tento recept nebude pro vás nový. Snad mi to odpustíte a budete jen souhlasit se mnou, že jahodový dort je nebesky dobrý zákusek, který stojí za tu práci.
Jak, už název vypovídá, dort se skládá ze čtyř vrstev. Linecká základna dortu nese svěží jahodovou želé vrstvu, šlehačka na odlehčení a bezé mandlový korpus, který je na povrchu křupavý a zároveň odspodu díky šlehačce vlhne. Milovníci pavlovy a lehkých dezertů – pusťte se do pečení.
Dalších 49 receptů na vás čeká v kuchařce “ Sladké sezónní pečení“ , která je k dostání jen na e-shopu Sladké vanilky.
Co budu potřebovat
na korpus:
2 žloutky
15 g moučkového cukru
1/3 lžičky prášku do pečiva
1⁄2 lžička vanilkového extraktu
130 hladké mouky
50 g studeného másla
na jahodové želé:
400 g jahod
200 ml vody
10 g dortového želé
na krém:
500 ml smetany ke šlehání 40 %
1 lžíce moučkového cukru
vanilkový lusk
na sněhovou vrstvu:
3 bílky
150 g krupicového cukru
2 lžičky kukuřičného škrobu
30 g mandlových lupínků
Jak na to
- Na základnu celého dortu všechny přísady pomocí mixéru smíchejte a vytvořte tužší těsto, podobně jako na linecké.
- Těsto vytvarujte do zploštělého bochánku, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet minimálně hodinu. Předehřejte troubu na 190 °C.
- Dortovou formu průměru 20 cm vyložte pečícím papírem a těsto nejdříve rozvalte do kruhu o průměru formy, a poté jej vložte na dno a ještě prsty dotvarujte, aby bylo rovnoměrné. Před vložením do trouby nechte těsto ještě v lednici a dno propíchejte vidličkou.
- Těsto pečte 15 minut, nebo dokud nejsou okraje zlatavé. Nechte vychladnout.
- Jahody očistěte, nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce s vodou. Jahody chvíli povařte a následně vsypte dortové želé a rozmíchejte.
- Jahody v želé nechte trochu vychladnout, a když začne želé houstnout přelijte jahodové želé na upečenou základnu, zarovnejte, a ihned vložte celou formu do lednice, aby želé ztuhlo.
- Na krém vyšlehejte smetanu, přidejte cukr, vanilku a došlehejte na tuhou šlehačku.
- Na ztuhlé želé rozprostřete lžící šlehačku a dejte dort do lednice.
- Na sněhovou vrstvu vyšlehejte pomocí robotu bílky, za stálého šlehání přisypte cukr a nechte šlehat cca 10 minut, dokud nebude sníh lesklý a pevný. Nakonec zamíchejte škrob.
- Troubu předehřejte na 140 °C.
- Na pečící papír překreslete kruh dortové formy. Pečící papír položte na plech a rozprostřete do kruhu připravený sníh. Na sníh nasypte mandlové lupínky.
- Sníh nechte péct hodinu, nebo dokud nebude povrch tvrdý a dno korpusu se nebude lepit. Nechte vychladnout.
- Dort vyjměte z lednice a vychladký sněhový korpus položte na vrstvu šlehačky. Dort dejte zpět do lednice a nechte vychladit minimálně 2 hodiny. Sněhový korpus navlhne a dort se bude lépe krájet. Dort skladujte v lednici maximálně 3 dny.
Žádné komentáře