Dorty

Lesní dort

29.8.2022

Po procházce lesem vznikl tento tématický dort. Je plný lesních plodů, které jsme nasbírali v červenci u lesní cesty. Korpus je vláčný, plný čokolády a oříšků. Voňavé lesní ovoce se šlehačkou krásně ozdobí celý dort. Po rozležení v lednici je dort ještě více vláčný, plný sladko-kyselé chuti. Při rozkrojení dortu ovocné želé pomalu stéká a tím navozuje ještě větší chuť. 

 

Co budu potřebovat

na těsto:
máslo140 g másla
cukr140 g moučkového cukru
čokoláda100 g čokolády
vejce4 vejce
vlašské ořechy30 lískových ořechů
mouka70 g hladké mouky

na ovocnou omáčku:
borůvky250 g lesních borůvek a jahod
želatina1 plátek želatiny
cukr3 lžíce krupicového cukru
citrón1 lžíce citronové šťávy
kukuřičný škrob1 lžička kukuřičného škrobu

ozdobení:
smetana400 ml smetany ke šlehání 40 %

 

Jak na to

  1. Ingredience mají pokojovou teplotu. Rozehřejte troubu na 170 °C. 
  2. Máslo s cukrem a žloutky utřete pomocí robotu s třecí metlou, dokud nevznikne světlý krém. 
  3. Čokoládu nalámejte a nechte rozpustit ve vodní lázni. Tekutou čokoládu nechte chvilku vychladnout a poté ji přimíchejte do utřené směsi. 
  4. Ořechy nasekejte a přidejte s moukou do směsi. 
  5. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh a opatrně je přimíchejte. 
  6. Dortovou formu průměru 20 cm vyložte pečícím papírem, nalijte do ní těsto a uhlaďte. 
  7. Korpus pečte cca 15 minut. Jestli je korpus dobře propečený vyzkoušejte špejlí. 
  8. Korpus nechte ve formě vychladnout a po chvilce ho přemístěte na mřížku.
  9. Na ovocnou náplň si dejte do hrnce lesní plody s cukrem a zahřívejte dokud nebude ovoce téměř rozvařené. Želatinu zatím nechte nabobtnat ve 2 lžících studené vody.
  10. K horké lesní směsi přidejte citronovou šťávu a vymačkanou želatinu. Směs míchejte dokud se želatina úplně nerozpustí a následně rozmíchejte v trošce vody škrob a vlijte ho do směsi. Ovocnou směs míchejte tak dlouho, dokud nezhoustne.
  11. Korpus dle potřeby seřízněte, aby byl rovný a potřete ovocným želé. 
  12. Smetanu vyšlehejte v tuhou šlehačku a polovinu naneste na dort a rovnoměrně uhlaďte.
  13.  Cukrářský sáček se zdobičkou naplňte druhou polovinou šlehačky a udělejte ozdobný mantinel kolem celého dortu. Doprostřed nalijte ovocnou omáčku a dort nechte ještě vychladit a rozležet v lednici.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět