Podzimní jabloně nám letos na zahradě daly několik krásných jablek, a tak jsem se pustila do pečení rychlých muffinů. Podzim jsme přivítali dvanácti muffiny, které zmizely, jen co se dofotily. Tyto muffiny jsou méně sladké a představují tak zdravější variantu k jiným receptům. Vůně skořice a jablek se linula už při pečení.
Na muffinech mám hlavně ráda jejich snadnou přípravu, nepotřebuji kuchyňský robot a do pečení můžu zapojit i děti. Pro ně je zábavné plnit těstem barevné košíčky a následně je zdobit. Upečené malé dortíky, pak dolují z košíčků a nejraději by snědly i ty papírové košíčky.
Muffiny jsou díky jogurtu a šťavnatosti jablek vláčné. Tak si je upečte večer a ráno budete mít skvělou snídani.
Co budu potřebovat
2 střední jablka
200 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
2 lžíce kypřícího prášku do pečiva
1-2 lžičky skořice
100 g hnědého třtinového cukru
2 lžíce medu
150 g bílého jogurtu
120 ml slunečnicového oleje
lžičku vanilkového/ mandlového extraktu
2 vejce
30 g ovesných vloček
30 g mandlových plátků
Jak na to
- Předehřeji troubu na 175 °C.
- V míse smíchám mouky a zamíchám do nich kypřící prášek, skořici, cukr a vločky.
- Do druhé mísy nastrouhám na hrubo jablka ( bez slupky) a přidám zbývající tekuté ingredience.
- Tekuté ingredience rozmíchám a postupně k nim přisypávám sypkou směs. Jen lžící promíchávám, až mi vznikne jednolité těsto.
- Formu na muffiny vyložím papírovými košíčky a do ¾ košíčku dám těsto.
- Připravené těsto v muffinách ještě posypu plátky mandlí.
- Formu s muffinami vložím do předehřáté trouby a peču cca 20 minut.
- Jakmile muffinům se udělá “čepice” a mají zlatavou barvu, špejlí zkusím jestli je těsto dostatečně upečené.
- Muffiny z formy přendám na mřížku a nechám je úplně vychladnout.
Žádné komentáře