Vafle jsou u nás hned po palačinkách velmi oblíbené a dopřáváme si je často ke snídani nebo jako rychlou sladkou večeři. První vafle jsem připravila do mojí kuchařky a od té doby jsem věděla, že je musím v jiné podobě připravit i na blog. V kuchařce Sladké sezónní pečení najdete recept na vafle s ořechy, které nezaberou čas, a tak si je můžete dopřát jako rychlou snídani.
Kváskové vafle naopak vyžadují delší přípravu, protože jsou kynuté a připravené z žitného kvasu. Když si je, ale načasujete, budete mít opět skvělou snídani. Kvasové lívance jsou méně sladké, a tak se skvěle doplňují s jablečnou směsí. Chuť jablek, skořice a medu je na vaflích báječná a díky dušené směsi jsou vafle vláčné.
Pokud vlastníte kvásek, tak už zítra můžete mít chutnou snídani.
Co budu potřebovat
na rozkvas:
80 g žitné mouky
1 lžíce kvásku
80 ml vody
na těsto:
320 g polohrubé mouky
2 lžíce moučkového cukru
160 ml kefíru
160 ml mléka
160 g rozkvasu
2 vejce
40 g rozpuštěného másla
½ lžičky soli
1 lžičku sody
3-4 lžíce cukru
na jablečnou směs:
4 střední jablka
2 lžíce krupicového cukru
1 lžičku mleté skořice 2 lžíce másla
3 lžíce medu
Jak na to
příprava těsta:
- Nejlépe den předem si připravím rozkvas, který by měl min. 8 hodin kvasit( jestli necháte kynout těsto přes noc a máte více kvásku, můžete přejít k bodu 4).
- Ke kvásku přidám žitnou mouku, vodu a zamíchám.
- Při pokojové teplotě nechám vzejít rozkvas.
- Když je rozkvas připravený ( zdvojnásobil svůj objem), tak začnu s přípravou těsta.
- Do mísy dám mouku, 2 lžíce cukru, kefír, mléko, rozkvas a dobře zamíchám, aby se vše spojilo.
- Částečně připravené těsto nechám zakryté v míse a dám kynout do lednice, pokud chci vafle připravit ráno. Při pokojové teplotě nechám těsto kynout 3 hodiny.
- Po vykynutí do těsta zamíchám vejce, rozpuštěné máslo, sůl, sodu a cukr.
- Rozehřeji si vaflovač a těsto do nej dávkuji běžným způsobem. Vafle nechám péct 2-3 minuty, až jsou zlatavě hnědé.
- Upečené vafle skládám na talířek na sebe, aby změkly a byly stále teplé.
příprava směsi:
- Jablka oloupu a nakrájím na menší kostičky, které dám na wok pánev nebo hrnce.
- K jablkům přidám máslo, cukr, skořici a dusím 5 minut do změknutí.
- Do horké jablečné směsi přimíchám med.
- Vafle podávám přelité teplou jablečnou směsí
Tip
Jak si připravit vlastní první kvásek najdete zde.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře