Cukroví

Vanilkové rohlíčky

11.12.2020

Vanilkové rohlíčky patří mezi nejtradičnější cukroví, které by bylo škoda nemít o Vánocích na štědrovečerním stole. Recept na vanilkové rohlíčky mi na blogu začal chybět. Věřím, že i vám teď recept na rohlíčky přijde vhod. Vycházela jsem podle receptu ze staré prvorepublikové kuchařky, protože takové tradiční cukroví si zaslouží i trochu historie. 

Nevím, jak snadno byl v minulosti vanilkový lusk dostupný lidem. Například v zámecké kuchařce, kde je zapsán podobný recept na vanilkové rohlíčky, byl vanilkový lusk běžnou ingrediencí. Určitě doporučuji použít kvalitní vanilkový lusk, který dodá rohlíčkům nádhernou vůni a opravdovou chuť. Ve starých receptech na rohlíčky se dočtete, že můžete přidat do těsta mandle nebo ořechy (vlašské, lískové). Já zvolila mandle, pro jejich jemnost a bělejší barvu. Navíc jsem do těsta přidala trochu vanilky, aby rohlíčky byly opravdu vanilkové. Řekla bych, že nejzásadnější je, každý rohlíček obalit v domácím vanilkovém cukru. Jak na výrobu vanilkového cukru najdete u mě na blogu zde. Příprava je opravdu jednoduchá. Budete tak mít v zásobě cukr s vůní a chutí pravé vanilky, který budete při pečení často potřebovat.

Co budu potřebovat

mouka250 g hladké mouky 
máslo200 g změklého másla
mandle100 g loupaných mandlí
cukr70 g moučkového cukru 
vanilkový lusk½ vanilkového luskuzobrazit na e-shopu
vanilkový cukrna obalení domácí vanilkový cukr 

Jak na to

  1. Loupané mandle v mixéru najemno rozemelu, přidám mouku, cukr, zrníčka vanilky a promíchám. 
  2. Máslo přidám do sypké směsi a na vále zpracuji v hladké nelepivé těsto. 
  3. Předehřeji troubu na 170 °C.
  4. Těsto rozdělím na dva díly, z nichž rozválím váleček, který rozkrájím na malé kousky cca 2x2cm. 
  5. Z každého kousku těsta udělám kuličku, kterou následně trochu rozválím a vytvaruji do tvaru rohlíčku.
  6. Rohlíčky skládám v dostatečném rozestupu na plech s pečícím papírem.
  7. V předehřáté troubě rohlíčky peču 8-10 minut. Ke konci pečení rychle hnědnou, tak je spíš vytáhnu z trouby dříve a nechám na plechu dojít.
  8. Ještě teplé rohlíčky obaluji v předem připraveném domácím vanilkovém cukru.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Sofia Polyanska 16.12.2023 at 0:43

    Dobry den, jsem uply amater co se tyce peceni a vareni vubec 😀 kdyz dam pect rohlicky, do jake casti troby je nejlepe dat? Nikdy si v tomhle nejsem jista..

    Dekuji za opoved!

    Moc se mi libi Vas recept:)

  • Reply Sofia Polyanska 16.12.2023 at 0:58

    A dalsi otazka, jak moc mam nechat zmeknout maslo? Cca kolik hodin to trva (samozrejme vim, ze zalezi na teplote vzduchu, kde je), ale takovy prumer v prosincovem Cesku?:)

    Nekde jsem totiz cetla, ze hodne mekke maslo, to muze cele zkazit..

  • Odpovědět