Vanilkové rohlíčky patří mezi nejtradičnější cukroví, které by bylo škoda nemít o Vánocích na štědrovečerním stole. Recept na vanilkové rohlíčky mi na blogu začal chybět. Věřím, že i vám teď recept na rohlíčky přijde vhod. Vycházela jsem podle receptu ze staré prvorepublikové kuchařky, protože takové tradiční cukroví si zaslouží i trochu historie.
Nevím, jak snadno byl v minulosti vanilkový lusk dostupný lidem. Například v zámecké kuchařce, kde je zapsán podobný recept na vanilkové rohlíčky, byl vanilkový lusk běžnou ingrediencí. Určitě doporučuji použít kvalitní vanilkový lusk, který dodá rohlíčkům nádhernou vůni a opravdovou chuť. Ve starých receptech na rohlíčky se dočtete, že můžete přidat do těsta mandle nebo ořechy (vlašské, lískové). Já zvolila mandle, pro jejich jemnost a bělejší barvu. Navíc jsem do těsta přidala trochu vanilky, aby rohlíčky byly opravdu vanilkové. Řekla bych, že nejzásadnější je, každý rohlíček obalit v domácím vanilkovém cukru. Jak na výrobu vanilkového cukru najdete u mě na blogu zde. Příprava je opravdu jednoduchá. Budete tak mít v zásobě cukr s vůní a chutí pravé vanilky, který budete při pečení často potřebovat.
Co budu potřebovat
250 g hladké mouky
200 g změklého másla
100 g loupaných mandlí
70 g moučkového cukru
½ vanilkového lusku
na obalení domácí vanilkový cukr
Jak na to
- Loupané mandle v mixéru najemno rozemelu, přidám mouku, cukr, zrníčka vanilky a promíchám.
- Máslo přidám do sypké směsi a na vále zpracuji v hladké nelepivé těsto.
- Předehřeji troubu na 170 °C.
- Těsto rozdělím na dva díly, z nichž rozválím váleček, který rozkrájím na malé kousky cca 2x2cm.
- Z každého kousku těsta udělám kuličku, kterou následně trochu rozválím a vytvaruji do tvaru rohlíčku.
- Rohlíčky skládám v dostatečném rozestupu na plech s pečícím papírem.
- V předehřáté troubě rohlíčky peču 8-10 minut. Ke konci pečení rychle hnědnou, tak je spíš vytáhnu z trouby dříve a nechám na plechu dojít.
- Ještě teplé rohlíčky obaluji v předem připraveném domácím vanilkovém cukru.
2 Komentáře
Dobry den, jsem uply amater co se tyce peceni a vareni vubec 😀 kdyz dam pect rohlicky, do jake casti troby je nejlepe dat? Nikdy si v tomhle nejsem jista..
Dekuji za opoved!
Moc se mi libi Vas recept:)
A dalsi otazka, jak moc mam nechat zmeknout maslo? Cca kolik hodin to trva (samozrejme vim, ze zalezi na teplote vzduchu, kde je), ale takovy prumer v prosincovem Cesku?:)
Nekde jsem totiz cetla, ze hodne mekke maslo, to muze cele zkazit..