Bábovky

Dýňovo-kakaová bábovka  

8.9.2022

Podzimní čas se nese ve znamení dýně a na zahradách to září oranžovou. Byla by škoda, je nevyužít. Dýně má skvělé vlastnosti a těsto je pak více vláčné, chutné a krásné oranžové barvy. Tak je tomu i u dýňové bábovky. Dýně v kontrastu s kakaem vytváří zajímavé mramorování a bábovka tak potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. 

 

Co budu potřebovat

na těsto:
mouka410 g polohrubé mouky
cukr150 g mletého cukru
třtinový cukr200 g třtinového cukru
kypřící prášek2 ½  lžičky prášku do pečiva
jedlá soda1 lžička jedlé sody
směs koření3 lžičky dýňového kořenízobrazit na e-shopu
dýně500 g dýně Hokaido
mléko250 ml kefíru
vejce2 vejce
olej60 ml slunečnicového oleje
kakao60 g kakaa

dále:
cukrmoučkový cukr na posypání

Jak na to

  1. Všechny suroviny mají pokojovou teplotu.
  2. Dýni nakrájejte na kousky a uvařte ve vodě doměkka. Tyčovým mixérem dýni rozmixujte na pyré a nechte vychladnout.
  3. Předehřejte troubu na 170 °C. 
  4. Do mísy robotu dejte pyré, vejce, 170 g kefíru, cukry, olej a pomocí nástavce metly šlehejte krátce suroviny do spojení. 
  5. V druhé míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek a koření. 
  6. Sypkou směs přisypte do tekuté směsi a vařečkou míchejte, aby se suroviny spojily a vytvořily hladké těsto. 
  7. Bábovkovou formu průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  8. Polovinu těsta odeberte a přimíchejte do něj zbylý kefír a kakao.
  9. Střídavě plňte formu těstem světlým a tmavým.  Pomocí nože krouživým pohybem v těstě uděláte mramorování.
  10. Formu s těstem vložte do trouby a bábovku pečte 40-50 minut. Propečenost vyzkoušejte špejlí.
  11. Bábovku nechte ve formě úplně vychladnout a pak ji vyklopte na talíř. 
  12. Před podáváním bábovku pocukrujte.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět