Focaccia je klasický italský chléb, který se vyznačuje křupavou kůrkou a měkkým, vláčným těstem. Jeho původ sahá až do starověkého Říma, kde byla považována za pokrm chudých. Dnes je focaccia oblíbená po celém světě a nabízí se v mnoha variantách.
Moje oblíbená plněná kombinace je z lahodného bazalkového pesta, plátků mozzarelly a šťavnatých rajčat. Ráda ještě přidávám rukolu nebo salátovou bazalku. Focaccia je úžasná i bez plnění. Před upečením můžete na těsto dát olivy, proužky cibule, posypat bylinky, potřít česnekem nebo rajčatovou omáčkou. Klasika, která nesmí na těstě chybět, je olivový olej, mořská sůl a rozmarýn.
V Itálii je focaccia často podávána jako součást aperitivního prvního chodu nebo jako chléb k hlavnímu jídlu. Vy si můžete vychutnat svěží focacciu k večeři, třeba se sklenkou dobrého vína.
Co budu potřebovat
na těsto:
500 g hladké mouky
420 ml vlažné vody
4 g sušeného droždí
lžička medu
15 ml olivového oleje
10 g soli
na posypání:
mořskou sůl
čerstvý/ sušený rozmarýn
na plnění:
mozzarellu
rajčata
bazalkové pesto
Jak na to
- Do mísy nasypu hladkou mouku, přídám sušené droždí, sůl a zamíchám.
- Přileji vlažnou vodu, med, olivový olej a vypracuji řidší těsto, které nechám hodinu kynout. Během kynutí několikrát přeložím.
- Plech s pečícím papírem vymažu olivovým olejem a těsto do něj přendám. Pokapu olivovým olejem a nechám plech s těstem do druhého dne v lednici.
- Vykynuté těsto pokapu olivovým olejem, posypu solí a rozmarýnem.
- Do těsta udělám prsty důlky. Na lince nechám hodinu kynout a rozehřeji troubu na 190 °C. Focacciu peču 20 minut do zlatova.
- Po vychladnutí nakrájím na kousky, potřu bazalkovým pestem a plním mozzarellou a rajčaty.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře