Vůně skořice, hřebíčku či badyánu neodmyslitelně patří k Vánocům a já si Vánoce bez tohoto koření nedokážu představit. Typické pro tuto kombinaci koření jsou medové perníčky. Dnes jsem ale připravila recept na výborný ořechovo-perníkový chlebíček.
Nevýhodou perníkového těsta je, že se po upečení musí nechat odležet. Těsto z kterého je upečený tento chlebíček je v tomto ohledu stejné. Po upečení vám provoní kuchyni a určitě na něj budete mít velkou chuť. Nechte si ji ale zajít, nejlepší je až po pár dnech, které stráví v temnu a chladu, uzavřený například v krabici s rozkrojeným jablkem.
V chlebíčku je ukryto spoustu oříšků a sušeného ovoce, které můžete použit zcela podle své chuti. Sušené meruňky, švestky nebo datle budou uvnitř také skvělé.
Co budu potřebovat
na těsto:
150 g medu
100 g krupicového cukru
100 g másla
2 vejce
100 g celých mandlí
100 g vlašských ořechů
50 g rozinek
50 g sušených fíků
2 lžíce rumu
250 g hladké mouky
20 g kakaa
lžička strouhané citronové kůry
lžička prášku do pečiva
lžička perníkového koření
na polevu:
200 g čokolády na vaření
20 g másla ¨
vlašských ořechů na posypání
Jak na to
Med, cukr a máslo dám do hrnce a nechám úplně rozpustit. Vznikne mi tekutá zlatavá směs, kterou přeliji do mísy robota a nechám vychladnout. Do vychladlé směsi přidám vejce a robotem vyšlehám. Mandle, vlašské ořechy, rozinky a pokrájené fíky pokapu rumem a zamíchám do nich polovinu mouky. Do druhé poloviny mouky si dám prášek do pečiva, kakao, citronovou kůru a perníkové koření.
Mám před sebou tři mísy různě spojených ingrediencí. Směs s ořechy a moukou vsypu do tekuté směsi a promíchám. Mouku s kořením přidám také a dobře vše mícháním spojím. Těsto je tužší konzistence, ale to nevadí.
Troubu si předehřeji na 170 °C.
Připravím si obdélníkovou formu na chléb, nebo srnčí hřbet. Forma by měla být dlouhá kolem 30 cm. Formu si předem vymažu máslem a vysypu moukou, nebo použiji pečící papír, kterým formu vystelu. Těstem formu naplním a povrch zahladím.
Dám péct do rozehřáté trouby asi na hodinu. Po půl hodině doporučuji formu přikrýt alobalem, aby se chlebíček z vrchu nepřipálil. Pomocí špejle vyzkouším, jestli je těsto upečené.
Chlebíček nechám vychladnout a mezitím si nachystám polevu. Čokoládu s máslem nechám v kastrolku rozpustit. Když je poleva hladká a lesklá nechám ji chvíli stát, aby trošku zhoustla a zchladla, ale jen maximálně 5 minut.
Chlebíček celý polévám polevou a posypu nasekanými ořechy.
Hotový chlebíček nechám v chladu, aby poleva ztuhla.
Tip
Chlebíček doporučuji nechat v chladu několik dní, aby se zpevnil a nasál vlhkost jinak se při krájení drolí. Druhý den se perník krájel o moc lépe.
Žádné komentáře