O Velikonocích na svátečním stole nemusíte mít jen mazanec nebo beránka, ale i briošky z kynutého máslového těsta. Když jsem pekla tyto briošky, tak jsem si vzpomněla na ty úžasné křupavé croissanty, které už jsou delší dobu na blogu. Zpracování těsta je v obou případech dost podobné. Jde totiž o plundrové těsto, které zezačátku tvoří dvě těsta a ty se překládají. Briošky nejsou tak náročné na čas, protože mezi překládáním těsto nemusíte nechat odležet a rovnou ho znovu rozválíte a přeložíte.
Briošky jsou nejchutnější hned po upečení. Kdy jsou ještě teplé a nejvíc křupavé. Povrch briošky se drolí jako tomu je u listového těsta, přitom mají nadýchaný a vláčný vnitřek těsta.
Co budu potřebovat
na 1 těsto:
220 g hladké mouky
30 g droždí
3 žloutky
špetku soli
125 ml mléka
60 g moučkového cukru
na 2 těsto:
90 g hladké mouky
150 g studeného másla
na náplň:
30 g másla
50 g krupicového cukru
špetku skořice
50 g rozinek
50 g mletých vlašských ořechů
déle:
vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Jak na to
Příprava 1 těsta:
- Do mísy nasypu mouku, přidám rozdrobené droždí, žloutky, špetku soli, přijeli vlažné mléko a přidám cukr. V míse vše zamíchám a následně na vále vypracuji vláčné těsto, které průběžně podsypávám moukou, aby se nelepilo.
- Těsto nechám v míse na teplém místě 30 min. odpočinout.
Příprava 2 těsta:
- Mouku a studené máslo nakrájené na kostičky a zpracuji v těsto.
- Těsto vytvaruji do malého čtverce a zabalím do potravinové folie a nechám chvíli v lednici.
Zpracování:
- První těsto rozválím na čtverec 30 x 30 cm a vložím na něj druhé těsto.
- Okraje prvního těsta přehnu přes máslový čtverec, tak aby máslové těsto bylo schované v prvním těstě ( jako psaníčko).
- Válečkem těsto rozválím na obdélník cca 50 x 30 cm a následně ho překládám jako u domácího listového těsta. Překládáním vytvořím čtverec se 4 vrstvy těsta.
- Po přeložení těsto znovu rozválím na obdélník a opět přeložím.
- Překládání znovu opakuji. Celkem 3 x těsto přeložím.
- Po třetím přeložení těsto rozválím znovu na obdélník tloušťky půl centimetru.
- Těsto potřu rozpuštěným máslem, posypu skořicovým cukrem, rozinkami a nastrouhanými ořechy.
- Z těsta nařežu 3 cm pásky, které zavinu do šneka a dám na plech vyložený pečícím papírem.
- Na plechu nechám těsto půl hodiny nakynout.
- Rozehřeji troubu na 180 °C.
- Vykynuté briošky potřu rozšlehaným vajíčkem a peču v troubě kolem 15 minut.
- Upečené briošky nechám vychladnout a před podáváním je posypu moučkovým cukrem.
2 Komentáře
Dobrý den, chci se jen ujistit, toto těsto se nedává mezi překládáním chladit do lednice? Děkuji Broňa
Dobrý den, je to rychlejší varianta listového těsta, takže nemusíte dávat těsto mezi překládáním do lednice. Pokud, ale máte čas…těstu neuškodí být 20 minut v lednici během překládání. S pozdravem, Žaneta