Domácí listové těsto

Udělat doma listové těsto není zas tak složité, jak by se mohlo zdát. Příprava listového těsta je jen náročnější na čas, za necelé dvě hodiny máte těsto připraveno na použití. Když jsem chtěla upéct něco z listového těsta raději jsem si koupila chlazené těsto v obchodě, ale u něj je nízká doba spotřeby. V jedné z mé knih jsem objevila návod na přípravu právě domácího listového těsta a dlouho jsem tento recept přecházela pro náročnost.
Zvědavost jestli výsledkem receptu opravdu bude listové těsto byla větší a tak jsem se do něj pustila. Vrstvy proložené tukem, které se při pečení rozloží do základního těsta. Voda z těsta se postupně odpařuje a tím vzniká nadýchanost těsta.
Pochybuju, že si ještě někdy koupím hotové listové těsto. I když vám příprava těsta zabere nějaký ten čas, pocit že jste zvládli i toto náročnější těsto je krásný.

CN1A8351

Co budu potřebovat (na 650 g těsta)
Základní těsto

  • 250 g hladké mouky 00 Extra
  • 25 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 125 ml vody

Máslové těsto

  • 250 g studeného másla
  • 25 g hladké mouky

Jak na to
Nejdříve si připravím základní těsto. Hladkou mouku si proseju do mísy a přidám k ní rozpuštěné máslo. Mouku s máslem prohnětu a vytvořím tak drobenku. Přidám žloutek, sůl a postupně přilévám vodu. Vše míchám ručně, až se mi vytvoří hladké těsto. Těsto dám odležet do lednice na 30 minut.
Zatím, co odpočívá základní těsto v lednici, připravím si máslové těsto. To je velmi jednoduché na přípravu, jen se musí pracovat rychle, máslo pod rukama se rychle roztéká. Ztuhlé máslo si nakrájím na kostičky a přisypu k němu mouku. Rukama zpracuji, aby se rovnoměrně mouka dostala do másla. Máslové těsto dám mezi dvě potravinové folie a rozválím na čtverec 20 x 20cm. Takhle rozválené máslo s folii dám do lednice na 30 minut odpočinout. Po 30 minutách základní těsto rozválím na pomoučeném vále na obdélník 20 x 40 cm.
Máslové těsto rozbalím a položím ho na základní těsto do jedné poloviny.
Okraje kolem máslového těsta potřu vodou a prázdnou polovinu základního těsta přehnu přes máslové těsto a okraje přitisknu. Vzniklý čtverec vyválím do obdélníku . Těsto z jedné třetiny překlopím, popráším moukou a ještě přehnu, aby mi vznikly tři vrstvy. Dám do lednice na 30 minut vychladit.
Znovu těsto rozválím na obdélník a stejným způsobem přehnu. Dám na 30 minut do lednice. Teď už těsto rozválím a nakrájím na obdélníky, nebo jiný tvar podle druhu moučníku.
Já z poloviny těsta upekla jednoduché ostružinové řezy, kdy jsem listové těsto po upečení podélně rozřízla a naplnila mascarpone s ostružinovým pyré.

Tip
Základ listového těsta je máslo, proto použijte opravdu máslo. Zlatá Haná, Hera apod. obsahují rostlinné tuky. Listové těsto krájím rádýlkem, nebo ostrým nožem, aby se zachovala struktura těsta.
Těsto můžete i zamrazit, tak ho budete mít stále k dispozici.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *