Než se nám objeví první jarní zelenina a ovoce na zahradě, využívám k pečení dostupnější suroviny jako jsou například citrusové plody. Citrony patří mezi skvělé pomocníky v dochucování těsta a přidávají se v podobě šťávy nebo kůry. V této bábovce uplatníte hlavně citronovou šťávu, ale pokud máte bio citrony, tak můžete použít i kůru. Bábovka, je díky citronové šťávě méně sladká, má svěží chuť a sametovou strukturu v řezu. Třené těsto nepotřebuje přidávat žádná kypřidla, ale pokud máte raději bábovku více nadýchanou, můžete přidat k mouce trochu kypřícího prášku. Hlavně nezapomínejte, že u třených těst je důležité důkladně utřít máslo s cukrem. Odměnou vám bude vláčná, jemná bábovka ke snídani.
Co budu potřebovat
na těsto:
150 g změklého másla
240 g krupicového cukru
3 vejce
350 g polohrubé mouky
6 g kypřícího prášku
220 ml mléka
2 citrony
na polevu:
1 citron
150 g moučkového cukru
Jak na to
příprava těsta:
- Všechny ingredience mají pokojovou teplotu.
- Máslo dám do mísy robotu a nechám krátce třít. Přidám k němu ¾ cukru a dál třu 10 minut, až vznikne světlý krém.
- Předehřeji troubu na 160 °C.
- Postupně zamíchám žloutky -jeden po druhém a přidám citronovou šťávu.
- Do těsta opatrně vmíchám mouku střídavě s mlékem.
- Z bílků a zbylého cukru vyšlehám pevný sních, který opatrně vmíchám do těsta.
- Bábovkovou formu vymažu sádlem (máslem) a vysypu hrubou moukou.
- Připravené těsto naliji do formy a povrch zarovnám.
- Bábovku peču 45-55 minut, během pečení neotvírám troubu. Před koncem pečení pomocí špejle vyzkouším, jestli je těsto dostatečně upečené.
- Upečenou bábovku nechám ve formě 3 minuty, a poté formu přiklopím talířem nebo prkénkem a obrátím. Pozor na horkou formu! Formu zvednu a bábovka by se měla hned vyklopit. Pokud bábovka zůstává ve formě, pomůžu si trochu klepnutím o talíř.
- Bábovku nechám na talíři vychladnout.
příprava polevy:
- V misce třu cukr s citronovou šťávou dokud není poleva hladká a lesklá.
- Poleva by měla pomalu stékat ze lžíce.
- Pokud je poleva hodně řídká, přidám cukr v opačném případě citronovou šťávu.
- Vychladlou bábovku ozdobím polevou.
- Jakmile je poleva ztuhlá, bábovku nakrájím a servíruji.
Žádné komentáře