Malé francouzské větrníky mě natolik nadchly, že se s vámi o ně musím podělit. Základem francouzských větrníků je odpalované těsto, které je obohaceno křupavou vrstvou napovrchu. Výsledný zákusek více křupe a těsto je sladší, a také chutnější. Drobenkové těsto na Craquelinu tvoří zajímavou mozaiku. Když byste chtěli ještě více lákavější zákusek, tak do drobenkového těsta můžete přidat kakao.
Odpalované těsto je nadýchané, plné vzduchových komůrek, a proto také ideální pro lahodnou náplň. Na krém jsem zvolila kombinaci smetanového sýru Philadelphia a lískooříškové pomazánky. Tím, že je sýr nepatrně slaný, tak vyniká více chuť kakaa a oříšků. Společně s domácím karamelem tvoří krém návykovou kombinaci chutí.
Co budu potřebovat ( na cca 15 ks):
Na těsto:
250 ml vody
90 g másla
160 g hladké pšeničné mouky
4 vejce
špetku soli
Na krustu:
80 g změklého másla
70 g třtinového cukru ( jemně mletého)
80 g hladké pšeničné mouky
Na lískooříškový krém:
400 g sýru Philadelphia
6 lžic lískooříškové pomazánky
200 ml smetany ke šlehání min. 30 %
cukru dle chuti
Na karamel:
100 g třtinového cukru
100 g másla
60 ml smetany ke šlehání min 30 %
Smetanový krém:
500 ml smetany ke šlehání 40 %
2 lžíce vanilkového cukru
Jak na to
Příprava těsta:
- Do hrnce dám vodu, máslo, sůl a nechám na plotně vařit.
- Jakmile je máslo rozpuštěné a směs začne probublávat, přidám mouku a promíchávám, až se začne z těsta tvořit tvárná hmota.
- Těsto v hrnci 2-3 min. hnětu a obracím ( dál vařím).
- Těsto přendám do mísy robotu, a když je vychladlé, postupně do nej zašlehám vejce.
- Předehřeji troubu na 200 °C.
- Plech vyložím pečícím papírem a pomocí vykrajovátka v průměru 6 cm a mouky udělám na plech značení- kolečka, do kterých budu stříkat těsto.
- Cukrářský sáček s hladkou širší zdobičkou naplním těstem a do vyznačených kruhů stříkám kopečky těsta.
Příprava krusty:
- Změklé máslo a cukr spolu utřu.
- Přidám mouku a vypracuji hladké těsto.
- Těsto rozválím mezi dva pečící papíry na plát silný 2 až 3 mm.
- Rozválené těsto s pečícím papírem dám do mrazáku na 20 min.
- Z těsta vykrojím kolečka, která mají v průměru 6 cm.
- Kolečko položím na kopeček odpalovaného těsta a následně hned peču v rozehřáté troubě cca 30 minut. Při pečení troubu neotvírám!
- Dozlatova upečené Craquelin nechám vychladnout a následně rozříznu k plněné.
Příprava krému:
- Sýr Philadelphia, lískooříškovou pomazánku, cukr a smetanu vyšlehám v tuhý krém.
- Na karamel dám do rendlíku cukr a nechám ho zahřívat dokud se úplně nerozpustí a nemá jantarovou barvu. Ke karamelu přidám máslo, které v něm nechám rozpustit. Postupně přilévám smetanu a míchám, až se mi vytvoří hladký, tekutý karamel.
- Smetanu s cukrem vyšlehám na tuhou šlehačku.
Plnění:
- Cukrářský sáček s ozdobnou zdobičkou naplním lískooříškovým krémem a stříkám na spodní díl korpusu (do hnizda).
- Doprostřed krému dám lžičku karamelu a nakonec dozdobím šlehačkou.
- Horní díl korpusu přiklopím na šlehačku. Uchovávám v lednici 2 dny, před podáváním pocukruji.
Žádné komentáře