Netradiční zákusky

Craquelin – francouzské větrníky s lískooříškovým krémem

26.4.2021

Malé francouzské větrníky mě natolik nadchly, že se s vámi o ně musím podělit. Základem francouzských větrníků je odpalované těsto, které je obohaceno křupavou vrstvou napovrchu. Výsledný zákusek více křupe a těsto je sladší, a také chutnější. Drobenkové těsto na Craquelinu tvoří zajímavou mozaiku. Když byste chtěli ještě více lákavější zákusek, tak do drobenkového těsta můžete přidat kakao.

Odpalované těsto je nadýchané, plné vzduchových komůrek, a proto také ideální pro lahodnou náplň.  Na krém jsem zvolila kombinaci smetanového sýru Philadelphia a lískooříškové pomazánky. Tím, že je sýr nepatrně slaný, tak vyniká více chuť kakaa a oříšků. Společně s domácím karamelem tvoří krém návykovou kombinaci chutí.

Co budu potřebovat ( na cca 15 ks):

Na těsto: 
voda250 ml vody
máslo90 g másla
mouka160 g hladké pšeničné mouky  
vejce4 vejce
sůlšpetku soli

Na krustu:
máslo80 g změklého másla
cukr70 g třtinového cukru ( jemně mletého)
mouka80 g hladké pšeničné mouky

Na lískooříškový krém:
mascarpone400 g sýru Philadelphia
nutela6 lžic lískooříškové pomazánky 
smetana200 ml smetany ke šlehání min. 30 %
cukrcukru dle chuti

Na karamel: 
cukr100 g třtinového cukru 
máslo100 g másla 
smetana60 ml smetany ke šlehání min 30 %

Smetanový krém: 
smetana500 ml smetany ke šlehání 40 %
vanilkový cukr2 lžíce vanilkového cukru 

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Do hrnce dám vodu, máslo, sůl a nechám na plotně vařit. 
  2. Jakmile je máslo rozpuštěné a směs začne probublávat, přidám mouku a promíchávám, až se začne z těsta tvořit tvárná hmota. 
  3. Těsto v hrnci 2-3 min. hnětu a obracím ( dál vařím).
  4. Těsto přendám do mísy robotu, a když je vychladlé, postupně do nej zašlehám vejce.
  5. Předehřeji troubu na 200 °C.
  6. Plech vyložím pečícím papírem a pomocí vykrajovátka v průměru 6 cm a mouky udělám na plech značení- kolečka, do kterých budu stříkat těsto.
  7. Cukrářský sáček s hladkou širší zdobičkou naplním těstem a do vyznačených kruhů stříkám kopečky těsta.

Příprava krusty:

  1. Změklé máslo a cukr spolu utřu. 
  2. Přidám mouku a vypracuji hladké těsto.
  3. Těsto rozválím mezi dva pečící papíry na plát silný 2 až 3 mm.
  4. Rozválené těsto s pečícím papírem dám do mrazáku na 20 min. 
  5. Z těsta vykrojím kolečka, která mají v průměru 6 cm. 
  6. Kolečko položím na kopeček odpalovaného těsta a následně hned peču v rozehřáté troubě cca 30 minut. Při pečení troubu neotvírám!
  7. Dozlatova upečené Craquelin nechám vychladnout a následně rozříznu k plněné.

Příprava krému:

  1. Sýr Philadelphia, lískooříškovou pomazánku, cukr a smetanu vyšlehám v tuhý krém.
  2. Na karamel dám do rendlíku cukr a nechám ho zahřívat dokud se úplně nerozpustí a nemá jantarovou barvu. Ke karamelu přidám máslo, které v něm nechám rozpustit. Postupně přilévám smetanu a míchám, až se mi vytvoří hladký, tekutý karamel.
  3. Smetanu s cukrem vyšlehám na tuhou šlehačku.

Plnění:

  1. Cukrářský sáček s ozdobnou zdobičkou naplním lískooříškovým krémem a stříkám na spodní díl korpusu (do hnizda).
  2. Doprostřed krému dám lžičku karamelu a nakonec dozdobím šlehačkou.
  3. Horní díl korpusu přiklopím na šlehačku. Uchovávám v lednici 2 dny, před podáváním pocukruji.

Z našeho e-shopu:

velikonocni-formy
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět