S příchodem letních horkých dnů nás vždy přepadne chuť na poctivou zmrzlinu, kterou si připravujeme z našeho ovoce. Jahody letos sklízím po kilech, a tak jahodová zmrzlina se přímo nabízela.
Příprava domácí zmrzliny je tak snadná ! Nebudete potřebovat žádný rostlinný tuk a jiné příměsi, jak tomu je u mražených krémů, které se jen za zmrzlinu vydávají. Nepotřebujete ani zmrzlinovač, který se ani investicí možná nevyplatí. Bude vám stačit pouze všestranný sekáček, který umí zpracovat i led. Nejvíce se mi osvědčilo, před mražením jahody nakrájet, aby mixér vytvořit hladkou zmrzlinu za krátký čas. Celý výrobní proces zmrzliny závisí jen na mixéru (sekáčku) a vaší rychlosti.
Moje oblíbená kombinace je jahody s mátou. Zmrzlina je ještě více svěží. Můžete, ale experimentovat a použít jiné druhy zahradního ovoce.
Co budu potřebovat
400 g čerstvých jahod
2-3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce smetany ke šlehání 40%
5 lístků máty
1 lžičku balzamikového octa (můžete vynechat)
Jak na to
- Čerstvé jahody nakrájím na kousky a dám je zamrazit.
- Zmražené kousky jahod vložím do mixéru (sekáčku, který zvládne led), přidám cukr, smetanu, mátu a balzamikový ocet.
- Podle velikosti mixéru si rozdělím ingredience na půl, aby se za krátký čas všechny suroviny rozsekaly a rozmixovaly.
- Směs mixuji po intervalech a během nich stěrkou zmrzlinu promíchám – od spodu nahoru, aby byla všude stejná konzistence zmrzliny.
- Až vznikne hladká a krémová zmrzlina, ihned ji podávám v kornoutech nebo misce.
Žádné komentáře