Podzimní čas se nese ve znamení dýně a na zahradách to září oranžovou. Byla by škoda, je nevyužít. Dýně má skvělé vlastnosti a těsto je pak více vláčné, chutné a krásné oranžové barvy. Tak je tomu i u dýňové bábovky. Dýně v kontrastu s kakaem vytváří zajímavé mramorování a bábovka tak potěší nejen chuťové buňky, ale i oko.
Co budu potřebovat
na těsto:
410 g polohrubé mouky
150 g mletého cukru
200 g třtinového cukru
2 ½ lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
3 lžičky dýňového koření
500 g dýně Hokaido
250 ml kefíru
2 vejce
60 ml slunečnicového oleje
60 g kakaa
dále:
moučkový cukr na posypání
Jak na to
- Všechny suroviny mají pokojovou teplotu.
- Dýni nakrájejte na kousky a uvařte ve vodě doměkka. Tyčovým mixérem dýni rozmixujte na pyré a nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Do mísy robotu dejte pyré, vejce, 170 g kefíru, cukry, olej a pomocí nástavce metly šlehejte krátce suroviny do spojení.
- V druhé míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek a koření.
- Sypkou směs přisypte do tekuté směsi a vařečkou míchejte, aby se suroviny spojily a vytvořily hladké těsto.
- Bábovkovou formu průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Polovinu těsta odeberte a přimíchejte do něj zbylý kefír a kakao.
- Střídavě plňte formu těstem světlým a tmavým. Pomocí nože krouživým pohybem v těstě uděláte mramorování.
- Formu s těstem vložte do trouby a bábovku pečte 40-50 minut. Propečenost vyzkoušejte špejlí.
- Bábovku nechte ve formě úplně vychladnout a pak ji vyklopte na talíř.
- Před podáváním bábovku pocukrujte.
Žádné komentáře