Dnes vám chci představit jahodový koláč se sněhovou peřinou, jehož recept se nachází v zámeckém zápisníku. Pečení křehkého korpusu má pár základních pravidel, ale když je dodržíte, budete mít sladký moučník, třeba pro návštěvu. Korpus je křehký, připomíná mi linecké těsto ve kterém je poznat chuť másla. Tento koláč má i tu výhodu, že ho můžete připravit i v zimním období. Stačí si jen do zásoby udělat domácí jahodové marmelády, nebo zakoupit kvalitní marmeládu v obchodě.
Co budu potřebovat
Na korpus
- 140 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- 50g hladké mouky
- 60 ml studeného mléka
- 2 žloutky
Na potření korpusu
- jahodová marmeláda
Na sněhovou pokrývku
- 4 bílky
- 140 g krupicového cukru
Jak na to
Studené máslo si rozkrájím na kostičky a přidám mouku. Ručně zpracuji na vále v drobenku a přidám studené mléko a žloutky. Vypracuji těsto a na pomoučněném vále rozválím na obdélník 2 cm silný. Dále těsto složím přehnutím stran k sobě. Vznikne mi malý obdélník, který znovu vyválím a ještě jednou složení opakuji. Vyválím si kruh o průměru větším, než forma v mém případě kolem 30 cm.
Troubu předehřeji na 180 °C. Těsto přenesu do koláčové formy a urovnám, okraje zarovnám. Vidličkou těsto jemně propíchám, tím se mi těsto nebude nafukovat a rovnoměrně upeče. Aby koláč držel svůj tvar, a aby v těstě nevznikaly bubliny, tak na těsto položím pečící papír, který vysypu sušenými fazolemi, nebo keramickými fazolemi. Pro tyto účely se prodávají speciální keramické fazole, jejichž koupě se vyplatí, pokud podobné koláče budete dělat častěji.
Korpus na koláč dám do trouby a peču 40 minut. Po 30 minutách odeberu fazole s pečícím papírem a nechám ještě korpus dopéct. Upečený korpus nechám vychladnout a poté potřu jahodovou marmeládou.
Z bílků si vyšlehám pevný sníh a přidám do něj cukr a dále šlehám, až vznikne pevný, lesklý sníh. Sníh nanesu na koláč, lžící vytvaruji špičky a dám ještě na 5 minut do trouby. Jak vrcholky sněhu zezlátnou, koláč vyndám z trouby a nechám vychladnout.
Žádné komentáře