Kynuté bábovky se u nás v rodině moc nepekly. Moje babička dělala často bábovku třenou s tvarohem, a tak se stala naší stálicí. Kynutou bábovku jsem snad poprvé ochutnala na návštěvě u manželově tety a moc mi zachutnala, že jsem byla schopna ji sníst celou. Ještě, že na stole byly dvě. Recept, na ty chutné bábovky od tety jsem si vyprosila a následně hodněkrát kynutou bábovku upekla.
Nejraději bábovku peču s kakaovou náplní. Čokoládě v kynutém těstě se nedá odolat. Vy, ale můžete zvolit Vaší oblíbenou chuť náplně a potřít těsto třeba povidlama, ořechovou nebo makovou náplní. Bábovka je jemná a nadýchaná, že jakákoliv náplň ji udělá ještě vláčnější a sladší. Bábovka se třeba stane Vaší víkendovou snídaní, protože i následující den je moc dobrá.
Co budu potřebovat
na těsto:
300 g mléka
30 g čerstvých kvasnic
60 g moučkového cukru
350 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
75 g změklého másla
2 žloutky
špetku soli
vanilkový lusk citronovou kůru
na náplň:
30-50 g másla
4 lžíce práškového kakaa
2 lžíce moučkového cukru
dále:
100 g kvalitní hořké čokolády
100 ml smetany ke šlehání
Jak na to
Příprava těsta:
- Mléko mírně ohřeji a rozdrobím do něj kvasnice, přidám lžíci cukru a mouky. Dobře vše v mléce rozmíchám a nechám 15 minut při pokojové teplotě vzejít kvásek.
- Do zadělávací mísy dám žloutky, cukr, změklé máslo a vše třu do pěny.
- Dále do mísy přidám kvásek, mouky, sůl, cukr, zrníčka vanilky, trošku citronové kůry a robotem s nástavcem hák vypracuji vláčné těsto, které se nepřichytává ke stěně mísy.
- Těsto nechám v mísy kynout pod utěrkou 40 minut.
- Vykynuté těsto přendám na pomoučený vál a rozválím ho na čtverec cca 40 x 40 cm.
Příprava náplně a pečení:
- Rozehřeji máslo, kterým budu potírat těsto.
- Kakao si smíchám s cukrem v misce.
- Máslo nechám chvilku schladnout a následně jim potřu rozválené těsto.
- Plát těsta posypu kakaem a ještě pokapu zbývajícím máslem.
- Druhá možnost je, že si kakao rovnou smíchám s máslem a potírám plát těsta.
- Těsto opatrně sroluji v roládu, aby kakaová náplň nevytekla a konečný spoj mám nahoře rolády.
- Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou, aby po upečení šla bábovka dobře vyklopit.
- Smotané těsto do rolády opatrně vložím do bábovkové formy a nechám těsto ve formě ještě 30 min. kynout.
- Před koncem kynutí si rozehřeji troubu na 170 °C.
- Bábovkovou formu s těstem vložím do trouby a peču cca 35 minut.
- Před koncem pečení, pokud se povrch těsta připaluje, bábovku zakryju alobalem.
- Jestli je bábovka dobře propečená zkontroluji špejlí.
- Bábovku chvíli nechám ve formě vychladnout a poté ji vyklopím z formy, aby úplně vychladla.
Zdobení polevou :
- Ve vodní lázni si rozehřeji kousky čokolády a následně do rozpuštěné čokolády pomalu přidám smetanu a míchám.
- Smetany přidávám tolik, aby konzistence čokolády byla polotekutá.
- Pomocí lžičky polévám čokoládou bábovku.
- Když čokoláda na bábovce zatuhne, bábovku servíruji.
Žádné komentáře