Chtěla bych vám představit další recept na vánoční cukroví, které peče pravidelně moje babička a já ho mám moc ráda. Pro letošní rok jsem si vyžádala recept, abych mohla rakvičky si sama vyzkoušet upéct a podělit se s vámi o recept.
Rakvičky nejsou nijak složité na přípravu, jen je potřeba vlastnit formičky na rakvičky. Jestli je nemáte, můžete je i nahradit formičkami na medvědí tlapky, apod.
Rakvičky jsou doplněny bílkovo-máslovým krémem, nebo-li Swiss Meringue Buttercream. Tento krém na dortech není mým oblíbeným, ale na těchto rakvičkách ho mám ráda a skvěle se na rakvičky hodí.
Co budu potřebovat
Na těsto
70 g moučkového cukru
150 g másla
200 g hladké mouky
30 g vlašských ořechů
1 žloutek
1 lžící vanilkového cukru
2 lžíce kakaa
Na krém
3 bílky
50-100 g pískového cukru
100 g másla
hořkou čokoládu na posypání
Jak na to
Změklé máslo, umleté vlašské ořechy a ostatní ingredience na těsto si smíchám v míse a vypracuji ručně v těsto, které se nelepí.
Troubu předehřeji na 170 °C.
Z těsta vyválím válečky o průměru 1-1,5 cm a rozkrájím na délku rakvičkových formiček. Do každé formičky dám váleček a prsty přitlačím do formičky, aby byla formička po krajích vyplněna testem jen do půlky výšky formičky. Z těsta mi vyšlo přibližně 20 ks rakviček.
Formičky s těstem poskládám na pečící plech a vložím do rozehřáté trouby. Peču asi 15-20 minut.
Než se mi rakvičky upečou připravím si krém. Nad parou šlehám bílky s cukrem( cukru dám podle toho, jak jsi mít krém sladký) do té doby, než vznikne pevný lesklý sníh. Do vychladlého sněhu zašlehám změklé máslo. Nejdříve se bude zdát krém sražený, ale šlehám dál, až se utvoří hladký krém.
Na vychladlé rakvičky pomocí cukrářského sáčku a zdobičky nanáším krém a posypu nastrouhanou čokoládou.
Rakvičky dám do chladu, nebo lednice. Krém na rakvičkách vydrží v chladu i týden. Rakvičky si můžete upéct předem. V chladu vydrží několik týdnů a před podáváním je jen naplnit krémem.
1 komentář
Jéj ty vypadají moc hezky! :3
MagicBeautyLife