Za měsíc tu máme znovu Vánoce a někteří z vás už se polehounku pustili do pečení vánočního cukroví. S předstihem jsem tedy připravila recept na linecké cukroví, které se vám v následujících dnech bude hodit. Na blogu, už pár receptů na linecké najdete. Teď jsem chtěla vyzkoušet, jestli i na linecké těsto je vhodný embosovaný váleček, který vytvoří na povrchu těsta zajímavý vzor. Zjistila jsem, že ne každý recept na linecké je vhodný pro práci s embosováním. Když je v těstu velký podíl másla, vzor se slije a máte po krásném reliéfu. Moc mouky zase lineckému nepřidá na chuti. Věřím, že tento recept vás nezklame a vyjde vám vzorování tak jako mě. Linecké je velmi chutné, a tak použití embosovaného válečku není úplnou podmínkou. Linecké na závěr můžete jen posypat cukrem. Myslím, že embosování dá lineckému cukroví vyšší rozměr a každá návštěva bude ohromena, jak jste docílili tak krásného cukroví.
Doporučuji linecké cukroví péct s předstihem, aby do Vánoc stihlo být měkké a lahodné.
Co budu potřebovat
na těsto:
370 g hladké mouky
240 g studeného másla
130 g moučkového cukru
2-3 žloutky
vanilku na špičku nože
citronovou šťávu z ½ citronu
dále:
rybízovou marmeládu na slepení
Jak na to
Příprava těsta:
- Všechny ingredience na těsto, kromě žloutků, začnu na vále zpracovávat na těsto. Jak se začne těsto spojovat, přidám žloutky podle konzistence těsta. Pokud se těsto moc lepí, přidám trochu mouky. Těsto by mělo být spojené v kouli a nemělo by se lepit.
- Těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici 1 hodinu odležet.
- Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
- Studené těsto nechám chvíli na lince povolit, a poté na pomoučeném vále rozválím obdélník silný 0,5 cm. Těsto zvrchu popráším moukou a embosovaným válečkem jednou přejedu těsto, tak že vytlačím embosovaný vzor do těsta.
- Pomocí vykrajovátka vykrojím požadované tvary a dám je na plech vyložený pečícím papírem.
- Plech s vykrojenými tvary vložím na 15 minut do lednice, aby vzor po upečení více vynikl.
- Linecké peču 5-8 minut. Jakmile okraje začnou zlátnout, plech vyndám a nechám linecké ještě na plechu dojít a vychladnout.
- Vychladké linecké slepím marmeládou, uložím do krabice a skladuji v chladu. Podle potřeby pocukruji, ale embosovaný vzor pak tolik už nevynikne.
Žádné komentáře