Koláče Tradiční zákusky

Koblížky

17.8.2016

Na těchto koblihách můj manžel vyrostl. Ne, že by je jedl nějak často, ale jeho maminka je dělala od jeho dětství. Když přijedeme na návštěvu, občas nás čekají na stole. Moc mi zachutnaly, tak jsem si musela vzít recept a vyzkoušet je i doma. Po několikátém pokusu si troufám říct, že se podařily.

Co budu potřebovat

Na těsto:
mléko250 ml mléka
cukrlžičku krupicového cukru
droždíkostku droždí (42 g)
máslo50 g másla
cukr50 g moučkového cukru
vejce3 žloutky
sůl 6 malých špetek soli
rum2 lžíce rumu
mouka500 g polohrubé mouky

Na náplň:
mascarponejahodová marmeláda

Jak na to
Nejdříve si zadělám na kvásek. Mléko si naleji do většího hrnečku trochu ohřeji a rozdrobím do něj droždí. Přidám lžičku cukru a zamíchám. Přikryji utěrkou a nechám vzejít kvásek. Trvá to kolem 15 minut.
Rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a sůl si dám do mísy a vyšlehám robotem do pěny. Do vyšlehané směsi přidám rum, kvásek a mouku a nástavcem pro hnětení těsta nechám zpracovat těsto přibližně 15 minut.
Zpracované těsto přikryji utěrkou a hodinu nechám kynout nejlíp na teplém místě. Po vykynutí těsto popráším moukou a rozdělím na malé kousky, podle toho jak chci mít velké koblihy. Já jsem dělala menší, líp se pak smaží.
Každý bochánek těsta si vytvaruji do kuličky. Pomáhám si palcem jako při dělání koláčků. Kuličky by měly být hladké, bez spojů. Vytvarované kuličky dávám na pomoučněný vál dál od sebe a přikryji utěrkou. Nechám hodinu nakynout.
Hodina je u konce tak si v hrnci rozehřeji olej, alespoň půl litru. Koblihy při smažení musí plavat v oleji. Do rozehřátého oleje vkládám koblihy po 4­ až 5 ks, aby se v hrnci netlačily.
Snížím teplotu plotny, jinak koblihy rychle ztmavnou a uprostřed budou syrové.
Koblihy z každé strany smažím tak 2 minuty. Na povrchu musí být zlatavé a uprostřed světlý pásek. Usmažené koblihy dám na ubrousky, aby vsákly přebytečný olej.
Po vychladnutí plním každý koblížek marmeládou. Do zdobícího sáčku si dám marmeládu a použiji dlouhý nástavec. Propíchnu koblihu z boku a stříknu do koblihy marmeládu.
Pocukruji a podávám.

TIP

Pro výrobu koblížků skvěle poslouží tvořítko na koblihy zobrazit na e-shopu. Tvořítkem vykrojíte z těsta pravidelná kolečka, které můžete smažit rovnou s marmeládou.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

1 komentář

  • Reply Nikol 4.10.2016 at 8:01

    Skvělý a srozumitelný recept. Koblížky se povedly hned napoprvé, jsou krásně nadýchané a lehké. Známí, kteří ochutnali, si je moc pochvalovali, prý jsou lepší než od tchýně, jelikož z nich vůbec není cítit olej :). Odteď u nás tyto koblížky budou každou chvíli.

  • Odpovědět