Blíží se Velikonoce, a tak vám jistě přijde vhod i recept na chutné koblížky připravené z kvasu. Možná, tak jako já, nebudete mít droždí po ruce, ale váš kvásek bude připraven. Všechno kváskové pečivo potřebuje delší čas na kynutí, proto si práci rozložte do dvou dnů. Během dne udělejte rozkvas, abyste ho měli večer připravený a mohli zadělat koblihové těsto. Doporučuji těsto nechat kynout v lednici, ale pokud chcete ještě ten den koblížky smažit, počítejte se 4-5 hodinami kynutí na teplém místě.
Specifická chuť kvasu vůbec nenarušuje chuť těsta. Koblížky jsou, i tak nadýchané a pudingová náplň je jen zjemňuje. S pudingem jsou koblížky jemné, vláčné a sladké vanilkové chuti.
Co budu potřebovat
na rozkvas:
1 lžíci žitného kvásku ( jak připravit kvásek zde )
150 g hladké pšeničné mouky
150-200 ml teplé vody
na těsto:
60 g změklého másla
60 g krupicového cukru
4 žloutky
citronovou kůru z 1/2 citronu
špetku soli
2 lžíce rumu
300 g pšeničného rozkvasu
250 ml vlažného mléka
250 g hladké pšeničné mouky
200 g polohrubé pšeničné mouky
na náplň:
450 ml mléka
½ vanilkového lusku 6 žloutků
100 g moučkového cukru
40 g hladké pšeničné mouky
dále:
skořicový cukr na posypání
Jak na to
příprava těsta:
- Do nádoby s kváskem dám mouku, vodu a promíchám, abych měla kašovité těsto.
- Na lince nechám vzejít rozkvas.
- Po 5 hodinách zkontroluji, jestli rozkvas nabyl a zadělám s ním těsto.
- Máslo v míse robotu krátce utřu, přidám cukr a nechám třít do světlého krému cca 10 minut.
- Za stálého tření přidám žloutky, sůl, rum a citronovou kůru.
- Dále přidám rozkvas, mouku, mléko a nechám vypracovat těsto.
- Těsto nechám vypracovávat robotem 10 minut, až je vláčné a odlepuje se od stěn mísy.
- Těsto nechám v míse přikryté utěrkou a dám do lednici kynout do dalšího dne ( přes noc).
- Z těsta odrojuji malé kousky, přibližně stejně velké a vytvarují je do koblížků, tak aby neměly spoj. Drahá varianta tvarování koblížku je, že těsto si vyválím na 1 cm silný plát a pomocí tvořítka na koblihy vykrajuji koblihy.
- Vytvarované koblížky nechám na vále a posypu moukou, přikryji utěrkou a nechám kynout 2-3 hodiny.
- Když jsou koblihy dostatečně nakynuté ( pouhým okem rozdíl nemusí být, až tak patrný) rozehřeji dostatečné množství oleje v hrnci nebo fritéze.
- Olej by měl mít teplotu kolem 170 °C, více rozehřátý olej způsobí rychlé zhnědnutí koblihu na povrchu a uvnitř bude syrové těsto.
- Koblihy smažím po 5 ks z každé strany 2-3 minuty.
- Smažené koblihy dám ihned na mísu s ubrousky.
příprava náplně:
- Mléko naleju do kastrolu a nechám vařit, přidám rozříznutou vanilku.
- Žloutky, cukr a mouku rozmíchám a vleji do horkého mléka, ze kterého jsem předem vzala vanilkový lusk.
- Směs míchám do zhoustnutí a odstavím z plotny.
- Uvařený puding nechám za občasného míchání vychladnout.
- Pudingem plním cukrářský sáček s úzkou špičkou a zvrchu naplním koblihy.
- Na závěr koblihy pocukruji a dozdobím pudingem.
2 Komentáře
Dobry den, my kvasnice mame. V jakem pomeru j pridat k ostatnim slozkam na testo? Dekuji a preji krasny den.Ivana
Zdravím paní Ivano, dle receptu je potřeba 35 g čerstvého droždí, můžete dát i 42 g ( 1 kostku), abyste neměla zbytek.
PAk ještě doporučuji přidat navíc min. 80 g polohrubé mouky, těsto se jinak bude více lepit. Ať vám kobklížky chutnají. Žaneta