Sezóna mandarinek je na svém vrcholu a nám se jich zrovna doma nahromadilo opravdu velké množství. Hledala jsem tedy v kuchařkách recept, který by mi pomohl s využitím tolika mandarinek. Vzhledem k tomu, že na další suroviny byla domácnost zrovna chudá, jsem nakonec zvolila jednoduché řešení. Muffiny.
Použila jsem svůj oblíbený recept na muffiny, který jsem doplnila o mandarinky. Přesněji tedy o śťávu z vymačkaných mandarinek, která muffiny zvláční, dodá jim příjemnou chuť a barvu. A kokos na povrchu dodá muffinům neodolatelnou vůni.
Co budu potřebovat ( na 12 ks)
na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- lžíci vanilkového cukru
- 200 ml mandarinkové šťávy (cca 7 mandarinek)
- 2 vejce
- 85 g másla
na polevu:
- 30 ml mandarinkové šťávy
- 100 g moučkového cukru
- sušené kokosové plátky
Jak na to
Suché suroviny na těsto si dám do mísy a promíchám. Z mandarinek vymačkám šťávu a přecedím, aby v ní nebyla dužnina. Do mandarinkové šťávy dám vejce, rozpuštěné a zchladlé máslo. Zamíchám tekutou směs, aby se všechny ingredience spojily a naliji směs do sypké směsi. Lžící zlehka promíchám, aby se vše spojilo a vzniklo mi hladké tekuté těsto.
Troubu předehřeji na 180 °C. Na plech si vyskládám papírové košíčky na muffiny, nebo těsto naliji přímo do formy na muffiny. Těsto plním jen z poloviny, jinak by těsto při pečení přeteklo. Tak se vytvoří na povrchu košíčku hezká “čepice “.
Povrch těsta v košíčku trochu urovnám a muffiny dám péct do trouby na 20 minut na horkovzduch. Když muffiny nabudou a na povrchu zezlátnou jsou upečené. Muffiny nechám vychládnout a připravím si polevu.
Do šťávy z mandarinek přidám cukr a vidličkou rozmíchávám pár minut, než je poleva hladká. Vychladlé muffiny polévám mandarinkovou polevou a posypu kokosovými plátky.
Žádné komentáře