Miluji vůni čerstvě upečeného pečiva. Tenhle toustový chléb mi voněl, už z trouby a já věděla, že je to další recept, o který se s vámi chci podělit.
Toustový chléb je jednoduchý na přípravu a odpadá motání těsta jako u rohlíků. Těsto jen vložíte do chlebové formy a necháte v ní chléb kynout. Delší kynutí chlebu jen prospívá, tak nechte vyplnit těstem celou formu. Budete mít nadýchaný a jemný chléb. Toustový chléb je sladší chuti, a tak je ideální třeba ke snídani opečený s máslem a medem, nebo s mojí verzí – nugetou a čerstvým ovocem.
Mléčný chléb, ač je to bílé pečivo, tak je dobrý i další dny po upečení.
Co budu potřebovat
na těsto:
350 g hladké pšeničné mouky
1 lžičku soli
30 g rozpuštěného másla
2 lžičky moučkového cukru
10 g čerstvého droždí
220 ml mléka
Jak na to
- Do části vlažného mléka přidám rozdrobené droždí, cukr, lžíci mouky a na teplém místě nechám 15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy nasypu mouku, sůl, přidám zbylé mléko, zpěněný kvásek a rozpuštěné a vychladlé máslo.
- Pomocí robotu s nástavcem háku řádně nechám vypracovat hladké nelepivé těsto ( pokud se těsto více lepí, tak přisypu mouku)
- Vypracované těsto nechám v míse kynout pod utěrkou 45 minut, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Předehřeji troubu na 190 °C.
- Chlebovou formu vyložím pečícím papírem a těsto z mísy přenesu na pomoučený vál a vytvaruji jen do šišky a přenesu do formy.
- Těsto ve formě nechám kynout cca 30- 45 minut.
- Nakynuté těsto ve formě dám péct do předehřáté trouby na 30-40 minut. Pokud mi chleba ke konci pečení na povrchu více hnědne, přikryji ho alobalem.
- Upečený chléb hned vyklopím z formy na mřížku a nechám ho úplně vychladnout.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře