Na zahradě se nám letos urodilo hodně švestek. Co s nimi tedy? Já z nich udělám povidla, část zamrazím na další použití v zimě do koláčů, buchet nebo knedlíků. Švestky je přece jen nejlepší použít čerstvě utržené ze stromu. Připravila jsem ze švestek bublaninu, která nezabere mnoho času a je trochu jiná, než klasická bublanina jak jí většina zná.
Recept je z knihy Moučníky a sladkosti z roku 1934. Bublanina je vláčná, taková mokřejší piškotová. Švestky se skořicí se báječně doplňují a dodávají celé bublanině tu správnou chuť. Švestkami určitě nešetřte.
Co budu potřebovat
6 vajec
300 ml mléka
200 g polohrubé mouky
100 g cukru
špetku soli
švestky
30 g másla
moučkový cukr se skořicí na posypání
Jak na to
Oddělím žloutky od bílků. Žloutky si dám do mísy a přiliji k nim mléko a zamíchám. Přisypu mouku, cukr a dobře vše rozmíchám. Vznikne mi řídká směs jako na palačinky. Z bílků a špetky soli si vyšlehám pevný sníh a krátce ho do směsi vmíchám. Troubu se rozehřeji na 160 °C.
Švestky oddělím od pecky a pokladu je na plech, jednu vedle druhé, řezem dolů. Když mám všechny švestky naskládané na plechu naliji na ně těsto. Máslo si nakrájím na tenké plátky a položím je na těsto. Vložím do trouby a peču kolem 30-40 minut. Povrch těsta ke konci pečení více ztmavne, ale uvnitř nemusí být dostatečně upečeno. Špejlí zkusím, jestli se těsto nelepí.
Bublaninu po dopečení nechám vychladit a poté plech převrátím. Na povrchu jsou zapečené švestky v těstě, které popráším cukrem se skořicí a podávám.
Tip
Podle původního receptu se mi zdálo těsto méně sladké, tak jsem přidala více cukru. Původně je psáno 70 g.
2 Komentáře
Zdravím, mám dotaz na jak zhruba velký plech to je? A ještě šlo by to udělat tak se třemi vejci, kdybych přidal třeba trochu prášku do pečiva? 🙂
Zdravím, bublanina je na větší plech. Pokud chcete použít tři vejce, tak všechny ingredience podělte dvěma a použijte menší plech, nebo dortovou formu v průměru 25 cm. S práškem do pečiva, už by to bylo něco jiného. Ať se vydaří, Žaneta