Cukroví

Ořechovo-rozinkové trubičky

19.12.2016

Štědrý den je za dveřmi a mnozí z vás už mají cukroví napečeno. Já jsem letos pekla jen osvědčené vánoční cukroví, které nám na stole o Vánocích nesmí chybět. Jedním z nich jsou i tyto trubičky, které jsou u nás moc oblíbené. Jsou trochu náročnější na přípravu, ale kvůli manželovi je peču každý rok. Letos jsem je dělala z dvojité dávky a myslím, že do Štědrého dne nezbude ani jedna.

cn1a2749

Co budu potřebovat (cca 35ks trubiček)
Na těsto

  • 240 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 60 g rozinek
  • 80 g moučkového cukru
  • 30 g vlašských ořechů
  • 2 žloutky

Na náplň

  • 200 g pískového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 celá vejce
  • lžíci vanilkového cukru
  • 250 g másla

Na polevu

Jak na to
Nejdříve si na masovém mlýnku rozemelu rozinky a k tomu najemno nastrouhám ořechy. V míse smíchám cukr, mouku, Heru, rozinky, ořechy, žloutky a rukama vypracuji v těsto. Těsto si přendám na vál a ještě pořádně hnětu, aby vzniklo tužší těsto. Těsto vypracuji rychle, protože obsahuje větší podíl Hery a ta rychle měkne.
Troubu si předehřeji na 170 °C.
Kovové trubičky obaluji těstem tak, že z kousku těsta udělám placku, kterou obalím trubičku a prsty dotvaruji. Trubičku s těstem přejedu o vál a přečnívající těsto z konců odstraním. Nebo si z těsta rozválím obdélník a pomocí rádýlka vyřezávám obdélníčky, které namotávám na trubičku.
Obalené trubičky těstem pokládám na plech s pečícím papírem a poté vložím do rozehřáté trouby a peču kolem 10 minut. Jak konce začnou zlátnout vyndám plech a nechám trochu trubičky vychladnout. Ještě z teplých trubiček vyndám kovové formičky.
Když mám všechny trubičky upečeny a vychladlé nachystám si čokoládovou polevu na namáčení konců.
Čokoládu s trochou tuku nechám nad parou rozpustit, zamíchám a poté konce trubiček namáčím v čokoládě. Trubičky je dobré pokládat na mřížku, nebo pečící papír.
Zatím, co čokoláda na trubičkách zatuhne připravím si krém na naplnění trubiček.
Do mísy si dám cukr, žloutky, vejce, vanilkový cukr a vše šlehám nad parou tak dlouho, až se vytvoří napěněný hustější krém, který trochu stéká. Šlehání trvá přibližně 15 minut.
Krém nechám vychladnout a poté do něj zašlehám máslo pokojové teploty.
Krému se bude zdát po vyšlehání méně, už nebude tak nadýchaný. To je v pořádku.
Trubičky plním krémem pomocí zdobícího sáčku s hvězdicovitou zdobičkou.
Naplněné trubičky krémem skladuji v lednici.

Tip
Po namáčení trubičky do čokolády dám trubičku na špejli, přebytečná čokoláda tak steče a nezanechá okraj.
Trubičky plním krémem týden před Vánoci. Korpus trubičky natáhne vlhkost krému.
Krém vystačí na naplnění trubiček z dvojité dávky.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

3 Komentáře

  • Reply Andy's diary 2.3.2017 at 23:05

    Tak tyto trubičky vypadají skvěle. Vyzkouším. 🙂

  • Reply Martina 26.11.2018 at 14:09

    Dobrý den,
    šla by Hera nahradit máslem?
    Děkuji moc
    Martina

    • Reply Žaneta 29.11.2018 at 8:24

      Milá Martino,
      určitě můžete použít máslo. Ať vám trubičky chutnají jako nám 🙂 Žaneta

    Odpovědět