Sirupy a zmrzliny

Pampeliškový sirup

16.5.2021

Pampeliška patří mezi brzké jarní byliny, které jsou pro svou hojnost často považovány za nežádoucí plevel na zahradách. U nás na zahradě jsou pampelišky vítané, a tak nám zdobí trávník a jsou pochoutkou pro naše kozy a králíčky. Pro pampelišky na sirup jsem se ale vydala na louku za vesnici. Přece jen jsem chtěla mít jistotu, aby byly pampelišky čisté. Na sirup jich je potřeba mnoho a na louce jich rostlo dostatečně, tak jsem nasbírala půlku košíku, než začalo pršet.

Bylinné sirupy máme moc rádi a pampeliškový bych zařadila mezi naše nejoblíbenější. Medová chuť sirupu si získá snad všechny, kteří mají rádi domácí limonády. Pampeliškový sirup je podobně hustý jako med, a tak s ním můžeme polévat palačinky, vafle nebo jim sladit čaj. I když se přípravou sirupu ztratí mnoho prospěšných látek, tak pampeliškový sirup budu každý rok připravovat pro jeho bezvadnou chuť a vůni.

Co budu potřebovat

květy pampeliškykvěty pampelišek (do 4 l hrnce)
voda4 l vody
cukr4 kg krupicového cukru
citrón4 velké citrony
vanilkový luskvanilkový luskzobrazit na e-shopu

Jak na to

  1. Květy pampelišek bez stopky dám do velkého min.6 l hrnce, přidám vody a vanilku..
  2. Květy s vodou v hrnci nechám zahřívat do bodu varu a vařím 5 minut.
  3. Hrnec odstavím z plotny a přidám bio citrony nebo jen citronovou šťávu.
  4. Na chladnějším místě nechám květy ve vodě louhovat 24 hodin.
  5. Květy pampelišek po 24 hodinách scedím přes plátýnko, abych měla odvar zpět v 6 l hrnci. 
  6. K odvaru přidám cukr a zahřívám směs na mírném plameni ( bez poklice) cca 1-1,5 hodiny. 
  7. Jamile je sirup hustější v požadované konzistenci, tak ho nechám v hrnci vychladnout.
  8. Sirup plním do čistých skleněných lahví a sterilizuju na 90°C 20 minut. 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

1 komentář

  • Reply Jana nová 22.5.2021 at 9:59

    Dělám taky, ale cukr jen rozpustím. Vařením se zbytečně zničí léčivé účinky.

  • Odpovědět