Pampeliška patří mezi brzké jarní byliny, které jsou pro svou hojnost často považovány za nežádoucí plevel na zahradách. U nás na zahradě jsou pampelišky vítané, a tak nám zdobí trávník a jsou pochoutkou pro naše kozy a králíčky. Pro pampelišky na sirup jsem se ale vydala na louku za vesnici. Přece jen jsem chtěla mít jistotu, aby byly pampelišky čisté. Na sirup jich je potřeba mnoho a na louce jich rostlo dostatečně, tak jsem nasbírala půlku košíku, než začalo pršet.
Bylinné sirupy máme moc rádi a pampeliškový bych zařadila mezi naše nejoblíbenější. Medová chuť sirupu si získá snad všechny, kteří mají rádi domácí limonády. Pampeliškový sirup je podobně hustý jako med, a tak s ním můžeme polévat palačinky, vafle nebo jim sladit čaj. I když se přípravou sirupu ztratí mnoho prospěšných látek, tak pampeliškový sirup budu každý rok připravovat pro jeho bezvadnou chuť a vůni.
Co budu potřebovat
květy pampelišek (do 4 l hrnce)
4 l vody
4 kg krupicového cukru
4 velké citrony
vanilkový lusk
Jak na to
- Květy pampelišek bez stopky dám do velkého min.6 l hrnce, přidám vody a vanilku..
- Květy s vodou v hrnci nechám zahřívat do bodu varu a vařím 5 minut.
- Hrnec odstavím z plotny a přidám bio citrony nebo jen citronovou šťávu.
- Na chladnějším místě nechám květy ve vodě louhovat 24 hodin.
- Květy pampelišek po 24 hodinách scedím přes plátýnko, abych měla odvar zpět v 6 l hrnci.
- K odvaru přidám cukr a zahřívám směs na mírném plameni ( bez poklice) cca 1-1,5 hodiny.
- Jamile je sirup hustější v požadované konzistenci, tak ho nechám v hrnci vychladnout.
- Sirup plním do čistých skleněných lahví a sterilizuju na 90°C 20 minut.
Z našeho e-shopu:
1 komentář
Dělám taky, ale cukr jen rozpustím. Vařením se zbytečně zničí léčivé účinky.