Lité jednoduché buchty, jako je například tento perník, mají u nás stálé místo. Buchty na plechu byly mé pekařské začátky. Vždycky nějak vyšly a úspěch byl zaručen. Na blog se snažím dávat složitější recepty, přece nějakou litou buchtu dělá každý doma. Poslední dobou se ráda vracím i k jednoduchým buchtám, protože “děti mají jednoduše chuť”.
Když jsem potřetí za sebou pekla perník s tím, že to bude skvělá snídaně, tak ráno nebylo co snídat.
Věřím, že s tímto perníkem uspějete nejen u dětí. Je totiž nadýchaný a vláčný zároveň, s pravou chutí i vůní perníku. Koření do perníku si míchám dle své chuti. Používám kvalitní koření, které se opravdu nedá srovnat s tím ze supermarketu. Chuť perníku je pak vyjímečná. Pokud máte možnost si celé koření pomlet- využijte toho.
Citronová poleva je přímo stvořená pro tento druh perníku. Navíc si můžete s polevou vyhrát a zakomponovat do ní různé obrazce, nápisy nebo ji pro děti posypat zdobením.
Co budu potřebovat
na těsto:
670 g polohrubé mouky
350 g krupicového cukru
2 kypřící prášky (24g)
20 g kukuřičného škrobu
2 lžíce kakaa 1 lžíci perníkové směsi koření 2 vejce
600- 640 ml mléka
200 ml slunečnicového oleje
na polevu:
2 citrony
300 g moučkového cukru
1 lžičku kakaa
Jak na to
Příprava těsta:
- Do mísy nasypu mouku, do ni zamíchám kypřící prášek a dál přidám ostatní sypké suroviny včetně koření. Vše dobře promíchám.
- Do druhé mísy vliji zbývající tekuté ingredience a dobře je spolu rozšlehám.
- Tekuté těsto vliji do mísy se sypkou směsí a vše dobře rozmíchám, aby mi vzniklo hladké lité těsto.
- Předehřeji troubu na 180 °C horkovzduch.
- Vyšší plech o rozměru cca 35 x 25 cm vyložím pečícím papírem a těsto do něj naliju.
- Před vložením do rozehřáté trouby s plechem opatrně bouchnu o stůl, aby v těstě nebyly velké vzduchové bubliny.
- Perník v troubě peču kolem 30 minut. Jestli je dostatečně upečený vyzkouším špejlí.
- Po upečení nechám perník v plechu vychladnout.
Příprava polevy:
- Do mísy dám citronovou šťávu, cukr a metličkou šlehám dokud nevznikne hladká a lesklá poleva. Poleva by měla pomalu stékat ze lžíce.
- Na vychladlý perník nanesu ¾ polevy a rovnoměrně ji rozetřu.
- Do zbývající polevy zamíchám kakao.
- Kakaovou polevu dám do jednorázového zdobícího sáčku s ustřihlým růžkem.
- Na perník s citronovou polevou kreslím kakaovou polevou vodorovné linky, a poté pomocí párátka svislé linky. Vznikne mi tak v polevě efektní zdobení.
- Polevu nechám při pokojové teplotě zcela zaschnout a následně pilkovým nožem perník rozkrájím na čtverce a podávám.
Tip
Když perník s polevou dáte do rozehřáté trouby na 30-50 °C, poleva dříve zaschne a vy můžete perník dříve servírovat.
Žádné komentáře