Když se začne blížit zima a chladné dny se čím dál více hlásí o slovo, začínám stále více péct z kynutých těst. V létě naopak dáváme přednost lehkým křehkým koláčům. Před nedávnem se mi připomněla vzpomínka na pražské koláče, které jsou plněné smetanovým krémem a já si pokaždé z pekárny jeden takový koláč odnášela domů.
Teď přišla chvíle, kdy jsem na smetanový koláč dostala velkou chuť a tak jsem se pokusila koláče upéct tak, jak je znám z dřívějška. V koláčích je chutný smetanovo-tvarohový krém, který má trochu nakyslou chuť. Tvaroh se mi v krému osvědčil a krém s ním je tak více svěží a lahodný. Šlehačka naopak krém odlehčí a je tak více nadýchaný. Více cukru v krému není potřeba. Později pak stačí koláčky před podáváním pocukrovat.
Co budu potřebovat
na těsto:
200 ml mléka
25 g čerstvého droždí
4 lžíce cukru
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 vejce
70 g rozpuštěného másla
½ lžičky soli
2 lžíce vanilkového extraktu
dále:
vejce na potření
moučkový cukr na posypání
na krém:
100 g změklého másla
30 g moučkového cukru
130 g měkkého tvarohu
200 ml smetany ke šlehání 40 %
1 lžíce vanilkového extraktu
na drobenku :
60 g polohrubé mouky
25 g moučkového cukru
25 g změklého másla
Jak na to
Příprava těsta:
- Do mírně teplého mléka rozdrobím droždí, přidám lžící cukru a mouky. Vše rozmíchám a nechám 15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy robotu dám mouky, 3 lžíce cukru, vejce, sůl, extrakt, kvásek a pomocí nástavce háku nechám vypracovat těsto. Jakmile se těsto začne spojovat, přidám do těsta rozpuštěné a zchladlé máslo. Těsto po 10-15 minutách zpracování je vláčné a téměř nelepí.
- Těsto v míse utěrkou přikryju a nechám na teplejším místě ¾ hodiny kynout.
- Nakynuté těsto přendám na pomoučený vál a rozdělím na 10 stejných kousků.
- Z každého kousku vytvaruji koláček a přendám na plech s pečícím papírem.
- Koláčky nechám na plechu 20 minut kynout.
- Předehřeji troubu na 180 °C.
- Vykynuté koláčky potřu rozšlehaným vejcem a posypu drobenkou připravenou smícháním ingrediencí na ni.
- Koláčky vložím do rozehřáté trouby a peču 10-15 minut do zlatova.
- Upečené koláčky nechám na mřížce vychladnout a následně je rozříznu napůl a naplním krémem.
Příprava krému:
- Změklé máslo s cukrem vyšlehám a následně přidám tvaroh pokojové teploty, extrakt a vše vyšlehám do krému.
- Smetanu vyšlehám na tuhou šlehačku a opatrně ji zamíchám do tvarohového krému.
- Cukrářský sáček s hvězdicovitou špičkou naplním krémem a stříkám krém na polovinu koláčku a druhou polovinu položím na krém.
Koláče skladuji v lednici a před podáváním je nechám chvíli při pokojové teplotě.
Žádné komentáře