Muffiny a Cupcakes

Rebarborové muffiny

8.7.2016

Rebarbora, botanickým názvem Reveň kadeřavá, je zelenina specifická pro svojí kyselejší chuť. To kvůli obsahu kyseliny šťavelové, která se nejvíce nachází v listech rostliny, a proto se konzumují jen řapíky rebarbory. Ty musejí být tepelně zpracované, v syrovém stavu může po požití velkého množství rebarbory dojít i k otravě, což byl problém například v první světové válce, kdy byly ke konzumaci doporučené i listy rebarbory. Pečené řapíky jsou zdraví neškodné a moučníkům dodávají svěží chuť. Rebarborové muffiny jsou velice jednoduchý a rychlý recept, jehož výsledek ale stojí za to.

CN1A4978

Co budu potřebovat
Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 130 g krupicového cukru
  • lžíce vanilkového cukru
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 5 lžic smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 130 g stonků rebarbory

Na drobenku

  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla

Jak na to
Všechny suché suroviny na těsto dám do mísy a zamíchám. Máslo rozpustím, přidám do něj smetanu a vejce. Tuto směs vliji do suché směsi a krátce zamíchám, jen aby se vše spojilo. Rebarboru si očistím a nakrájím na malá kolečka. Nakrájenou rebarboru zapráším lžící mouky, aby v těstě při pečení neklesla a opatrně vmíchám do těsta.
Troubu si předehřeji na 170 °C. Vytvořím si drobenku z mouky, změklého másla a cukru. Těsto na muffiny plním do papírových košíčků, nebo muffinové formy do 3/4 jejich objemu. Takto naplněné papírové košíčky vkládám ještě do formy, aby si udržely tvar. Každý muffin posypu drobenkou. Dám péct na 20 minut do horkovzdušné trouby.

Tip
V průběhů sezóny lze rebarboru nahradit libovolným ovocem – jahodami, borůvkami, malinami, pokrájenými meruňkami, švestkami a jinými.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Ivana 24.2.2023 at 13:05

    Dobrý den,
    mám mraženou rebarboru, mohla bych jí také použít? A mohu ji dát rovnou zmraženou a nebo se má nechat rozmrazit?
    Děkuji
    Ivana

    • Reply Žaneta Kleinová 14.3.2023 at 11:27

      Dobrý den, paní Ivano, omlouvám se za pozdní odpověď, ale určitě můžete použít i mraženou rebarboru.

    Odpovědět