Vždy z jara se těším, jak si půjdu nařezat rebarboru a něco nového z ní vyzkouším upéct. Rebarbora je zelenina, kterou v sezóně sklízíme jako první. Použít se dá do závinů, koláčů z křehkého těsta, buchet nebo bublanin. Dobře nám nahradí třeba jablka nebo jahody. Dokonce se z ní dělá i výtečná marmeláda.
Letos jsem se pustila do rebarborového koláče z kynutého těsta s tvarohovou náplní, posypaného krokantem, což je posekaná směs mandlí a karamelu. Rebarbora s tvarohem je skvělou kombinací a spolu tvoří svěží chuť. Mladé jarní stonky rebarbory se nemusí loupat. Řapíky rebarbory ale postupně dřevnatí a kolem léta, už nejsou vhodné na další zpracování. Do konce června máte čas využít rebarboru na tento výtečný koláč.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 70 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 40 g krupicového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 1 vejce
na náplň:
- 170 g měkkého tvarohu
- ½ balíčku vanilkového pudingu v prášku
- 1 žloutek
- 50 g moučkového cukru
- 60 ml smetany ke šlehání
dále:
- 10 stonků rebarbory
- 2 lžíce rybízového džemu
na krokant:
- 100 g krupicového cukru
- 100 g celých mandlí
Jak na to
Do mírně ohřátého mléka přidám droždí, lžíci cukru, mouky a zamíchám. Nechám na teplejším místě vzejít kvásek. Po 15 minutách se mi kvásek zdvojnásobil. Ze všech zbývajících surovin na těsto i s kváskem vypracuji tužší těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Těsto nechám ¾ hodiny kynout.
Po 30 minutách předehřeji troubu na 180 °C horkovzduch.
Když mi těsto kyne nachystám si náplň do koláče. Do tvarohu zamíchám pudingový prášek, žloutek a cukr. Ze smetany vyšlehám tuhou šlehačku, kterou přidám do tvarohové směsi. Řapíky rebarbory omyji a nakrájím je na cca 5 cm kousky.
Vykynuté těsto si přendám na vál a vyválím z těsta kruh o průměru koláčové formy 28 cm. Koláčovou formu vyložím pečícím papírem a těsto přenesu do formy. Z těsta udělám trochu okraje po obvodu formy a na koláč naliji náplň. Na náplň pokladu kousky rebarbory podle fantazie. Koláč dám do trouby a peču kolem 30 minut. Po upečení nechám koláč vychladnout a po té koláč potřu v tenké vrstvě džemem a posypu krokantem.
Krokant vytvořím tak, že si cukr a mandle (na hrubo nasekané) dám do hrnce a zahřívám tak dlouho dokud nezačne cukr karamelizovat. Když jsou mandle obalené v tekutém karamelu přendám je na pečící papír potřený olejem a nechám zchládnout. Mandle v karamelu válečkem rozdrtím nebo nasekám.
Tip
Zbylý krokant lze uschovat a používat na další sladká jídla, třeba na dozdobení zmrzlinového poháru.
Žádné komentáře