Koláče

Rustikální jablečný koláč s borůvkami

19.7.2018

Po delší době jsem zase měla chuť upéct rustikální koláč. Jeden takový koláč s višněmi, už je na blogu. Vzpomněla jsem si jak byl dobrý, a že mi nedělalo problém ho sama sníst. Jablečný koláč s borůvkami teď nebyl vyjímkou a já ho zase s chutí sama snědla. Rustikální koláč je totiž dost lehký, protože se skládá jen z křehkého těsta a hodně ovoce. Možná vám přijde, že je ovoce poněkud hodně a může i vytéct. Nemusíte mít strach. Čím více ovoce, tím lépe. Koláč při krájení drží krásně pohromadě.

Co se týče náplně, doporučuji spíše použít sladší jablka, aby nezanikla chuť borůvek. Já jsem použila kanadské borůvky ze zahrady, které nám vyrostly ohromně velké.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 75 g špaldové mouky
  • 75 g celozrnné pšeničné mouky
  • špetku soli
  • lžička perníkového koření zobrazit na e-shopu
  • 30 g moučkového cukru
  • 75 g studeného másla
  • žloutek
  • lžíci studené vody

na náplň:

  • 500 g jablek
  • 100 g borůvek
  • lžička mleté skořice zobrazit na e-shopu
  • na špičku nože mletý muškátový oříšek
  • 50 g krupicového cukru
  • bílek na potření

dále:

  • kopeček vanilkové zmrzliny k podávání  

Jak na to

Mouky smíchám v míse s perníkovým kořením a solí. Studené máslo nakrájím na kostičky a přidám ho k moukám do mísy. Vše co mám v míse zpracuji na drobenku a poté do mísy přidám cukr, žloutek (bílek využiji později) a lžíci vody. Na vále zpracuji v těsto, které se nelepí a zabalím ho do potravinářské folie. Těsto uložím na 30 minut do lednice.

Mezitím, co mi těsto odpočívá si nachystám náplň do koláče. Cukr, skořici a muškátový oříšek v míse smíchám a odložím stranou. Jablka oloupu, nakrájím na čtvrtky, odstraním jadřince a nakrájím na tenké plátky. Borůvky přidám k jablkovým plátkům a vše posypu připraveným okořeněným cukrem a zamíchám.

Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.

Těsto si na vále rozválím na kruh o průměru 30 cm a přenesu jej na plech s pečícím papírem. Těsto potřu bílkem a doprostřed těsta dám připravenou náplň, aby mi vznikl 5 cm okraj těsta a ten přehnu přes náplň, vznikne mi tak tzv.mistička. Okraje koláče znovu potřu bílkem a vložím koláč do rozehřáté trouby. Koláč peču přibližně 30 minut, těsto by mělo být zlatavé a jablka propečená.

Koláč podávám ještě teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět