Vláčná bábovka, která skrývá uprostřed těsta šťavnatou ořechovou nádivku. Začátkem podzimu nám začínají dozrávat podél cest plody na šípkových keřích a byla by škoda nevyužít šípky i k pečení. Šípkové pyré můžete využít jak na bábovku, tak si z něj udělat skvělou marmeládu.
Co budu potřebovat
na těsto:
250 g šípků
200 g moučkového cukru
280 g hladké mouky
50 ml slunečnicového oleje
25 ml citronové šťávy
4 vejce
16 g kypřícího prášku
špetka skořice
špetka soli
na náplň:
70 g hladké mouky
30 g másla
1 lžička skořice
150 g vlašských ořechů
120 ml domácího medu
dále:
moučkový cukr na posypání
Jak na to
- Šípky očistěte od chloupků a vložte do hrnce s vody. Šípky vařte do změknutí a poté je rozmixujte a přepasírujte. Vzniklé pyré nechte vychladnout.
- K šípkovému pyré přidejte olej, citronovou šťávu a zamíchejte.
- Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte skořici a sůl.
- Mouku smíchejte s kypřícím práškem, kterou postupně přidávejte do vyšlehané pěny a nakonec zamíchejte i šípkové pyré.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na náplň smíchejte mouku a máslo na drobenku, přidejte nasekané ořechy a med. vytvoříte tak tužší náplň.
- Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Část těsta nalijte do formy, na těsto položte do středu náplň, aby se nedotýkala okraje formy a na náplň nalejte zbývající těsto.
- Bábovkové těsto pečte cca 40 minut. Jestli je těsto dostatečně propečené zkontrolujte špejlí.
- Upečenou bábovku nechte ve formě vychladnout a když je těsto vlažné, můžete bábovku z formy vyklopit.
- Před podáváním bábovku pocukrujte.
Žádné komentáře