Bábovky

Šípková bábovka s ořechovou náplní

20.10.2022

Vláčná bábovka, která skrývá uprostřed těsta šťavnatou ořechovou nádivku. Začátkem podzimu nám začínají dozrávat podél cest plody na šípkových keřích a byla by škoda nevyužít šípky i k pečení. Šípkové pyré můžete využít jak na bábovku, tak si z něj udělat skvělou marmeládu.

 

Co budu potřebovat

na těsto:
šípky250 g šípků
cukr200 g moučkového cukru
mouka280 g hladké mouky
olej50 ml slunečnicového oleje
citrón25 ml citronové šťávy
vejce4 vejce
kypřící prášek16 g kypřícího prášku
skořice mletášpetka skořice zobrazit na e-shopu
sůlšpetka soli

na náplň:
mouka70 g hladké mouky
máslo30 g másla
skořice mletá1 lžička skořice
vlašské ořechy150 g vlašských ořechů
med120 ml domácího medu

dále:

  cukrmoučkový cukr na posypání

Jak na to 

  1. Šípky očistěte od chloupků a vložte do hrnce s vody. Šípky vařte do změknutí a poté je rozmixujte a přepasírujte. Vzniklé pyré nechte vychladnout.
  2. K šípkovému pyré přidejte olej, citronovou šťávu a zamíchejte.
  3. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte skořici a sůl.
  4. Mouku smíchejte s kypřícím práškem, kterou postupně přidávejte do vyšlehané pěny a nakonec zamíchejte i šípkové pyré.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C.
  6. Na náplň smíchejte mouku a máslo na drobenku, přidejte nasekané ořechy a med. vytvoříte tak tužší náplň.
  7. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. 
  8. Část těsta nalijte do formy, na těsto položte do středu náplň, aby se nedotýkala okraje formy a na náplň nalejte zbývající těsto.
  9. Bábovkové těsto pečte cca 40 minut. Jestli je těsto dostatečně propečené zkontrolujte špejlí. 
  10. Upečenou bábovku nechte ve formě vychladnout a když je těsto vlažné, můžete bábovku z formy vyklopit.
  11. Před podáváním bábovku pocukrujte.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět