Pokud nejste s pečením vánočního cukroví ještě u konce, doporučuji vám upéct šlehačkové hvězdičky. Šlehačkové cukroví je u nás velmi oblíbené, ale s droždím jsem ho pekla poprvé. I když šlehačky v cukroví není tak velké množství a droždí je jeho významnou součástí, nemusíte se bát chuti. Myslím, že málokdo by droždí v těstě uhádl.
Šlehačkové cukroví je velmi snadné na přípravu a nezabere vám mnoho času. Hvězdičky jsem musela v cukru obalovat opatrně, protože jsou tak křehké, že se občas kousek špičky ulomil. Syn Matěj stál při obalování u mě a jen pozoroval, jestli se náhodou kousek hvězdičky neodlomí, aby ji mohl sníst. Cukroví se vám jen bude rozplývat na jazyku.
Recept zaslala Jitka Holotová.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 2 lžíce smetany ke šlehání 33%
- 20 g čerstvého droždí
- 400 g hladké mouky
- 250 g změklého másla
- 1 žloutek
na obalení:
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
Jak na to
- Předehřeji troubu na 180 °C horkovzduch.
- Ve smetaně rozmíchám droždí a přidám zbývající suroviny na těsto.
- Vše v míse ručně prohnětu a na pomoučeném vále vypracuji hladké těsto, které průběžně podsypávám moukou.
- Až se těsto nelepí, rozválím ho na půl centimetru silný plát.
- Libovolným vykrajovátkem vykrojím z těsta tvary a položím je na plech s pečícím papírem.
- Plech s vykrojeným cukrovím vložím do předehřáté trouby a peču kolem 8-10 minut. Jak okraje cukroví začnou zlátnout plech vyndám a cukroví nechám na plechu 2 minuty dojít.
- V míse si smíchám cukry a ještě teplé cukroví v něm obaluji a nechám úplně vychladnout.
- Šlehačkové cukroví dám do papírové krabičky a skladuji v chladu.
1 komentář
Krásné cukroví