Sušenky

Halloweenské sušenky à la Oreo

14.9.2023

Podzim zaklepal na naše dveře a s nevyzpytatelným počasím přichází inspirace pro naše nové cukrářské šablony. Zejména mě zaujaly ty s motivem Halloweenu „Ve svitu měsíce“, a tak jsem se rozhodla šablony ihned vyzkoušet. Používání těchto šablon je skvělým způsobem, jak zdobit dezerty, a zároveň poskytuje kreativní zábavu. Stačí mít trochu trpělivosti a šikovnosti, a odměnou vám bude krásně zdobená sušenka.

Sušenky Oreo jsou určitě všem známé. Jsou oblíbené po celém světě a vyznačují se dvěma tmavými sušenkami spojenými tradičním vanilkovým krémem. Možná však nevíte, že tyto sušenky mají bohatou historii a první Oreo sušenky se objevily před 110 lety. Během let prošly různými variantami, jako citronové, namáčené, jahodové, malinové, bez kakaa. Vždycky měly krémovou náplň založenou na sádle, ale až koncem 20. století bylo sádlo nahrazeno olejem.

Pokud vaše děti milují sušenky Oreo, můžete jim vyzkoušet upéct domácí verzi, kde můžete přizpůsobit množství náplně z mascarpone, vanilky a cukru podle jejich chuti. Osobně mi připadá, že tyto sušenky mají chuťově velmi blízko k originálu, a jistě oceníte jejich možnost zdobení pomocí razítka nebo šablony.

 

Co budu potřebovat 

na těsto:
mouka130 g hladké mouky
kukuřičný škrob30 g kukuřičného škrobu
kakao35 g práškového kakaa
jedlá soda½ lžičky jedlé sody
cukr130 g krupicového cukru
máslo100 g změklého másla
mléko1 lžíce mléka ( dle potřeby i víc)
potravinářské barvy černé potravinářské barvy 

na krém:
mascarpone150 g mascarpone 
cukr2 lžíce moučkového cukru 
vanilkový cukrvanilkový cukr 

na cukrovou polevu:
Vejce1 bílek 
cukr140 g moučkového cukru
citrónpár kapek citronové šťávy 
potravinářské barvypotravinářské žluté barvy
potravinářské barvypotravinářské prachové stříbrné barva

Jak na to

příprava těsta:

  1. Předehřeji troubu na 180 °C. 
  2. Mouku, škrob, kakao a sodu v míse smíchám dohromady a důkladně promíchám. 
  3. V další míse vyšlehám změklé máslo s cukrem do světlého krému. 
  4. Do vyšlehané směsi přidám trochu mouky, mléko a potravinářské barvivo. Vše vyšlehám do spojení. 
  5. Přidám zbytek mouky a na vále vypracuji těsto. Pokud se těsto drolí, přidám ještě trochu mléka. 
  6. Pečící papír popráším kakaem a těsto na něm rozválím na tloušťku 0,4 cm. Podsypávám kakaem. 
  7. Z rozváleného plátu vykrajuji kolečka průměru 5 cm, které přenáším opatrně pomocí nože na plech s pečícím papírem. 
  8. Plech se sušenkami vložím do rozehřáté trouby a peču cca 10 minut. 
  9. Upečené sušenky nechám na plechu vychladnout a mezitím si připravím cukrovou polevu na zdobení a krém. 

Příprava cukrové polevy a zdobení:

  1. Bílky s cukrem a citronovou šťávou pomocí vidličky vyšlehám, tak aby poleva měla správnou konzistenci. Musí zanechávat stopu. 
  2. Část polevy obarvím žlutě, další část nechám bílou. 
  3. Na upečenou sušenku položím šablonu, šablonu pomocí štětce potřu polevou a stěrkou nebo malou špachtlí povrch zarovnám. 
  4. Šablonu opatrně odstraním a nedokonalosti pomocí špejle upravím. 
  5. Zdobené sušenky nechám zaschnout a následně ozdobím prachovými barvami. 

Příprava náplně:

  1. Mascarpone vyšlehám s cukrem do nadýchaného krému. 
  2. Náplň přendám do cukrářského sáčku s hladkou zdobící špičkou a na nezdobené sušenky nanesu krém. Kompletuji ozdobenou sušenkou. 
  3. Sušenky skladuji v lednici max.2-3 dny, kde díky krému změknou. Nenaplněné sušenky skladuji v uzavřené doze, kde vydrží i několik týdnů.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět