Velmi kořeněné sušenky, které jsou známé především v Nizozemsku a Belgii se staly tradiční záležitostí i v Německu a u nás. Možná vám tyto sušenky budou připomínat naše perníčky, protože je v nich podobné koření. Sušenky, ale oproti perníčkům jsou tenčí, křupavější a nejčastěji se vtláčejí do dřevěným forem se symboly křesťanství. Protože tyto krásné formy nemám, použila jsem na těsto embosované dřevěné razítko a sušenkám to taky sluší. I když jsou Spekulatius spíše vánoční záležitostí, tak si je můžete péct po celý rok. Jsou výborné a určitě se vám nebude chtít čekat do Vánoc.
Křehké sušenky s mandlovou chutí a vůní čerstvého koření (skořice, hřebíčku, muškátového oříšku, zázvoru, pepře a kardamomu) si doufám zamilujete, tak jako já. Na sušenky jsem použila moji směs koření Spekulatius, která je namíchaná z toho nejkvalitnějšího koření, v ideálním poměru právě pro tyto sušenky.
Co budu potřebovat
250 g hladké pšeničné mouky
špetku soli
125 g třtinového cukru
1 lžičky směsi koření Spekulatius
1 vejce
125 g změklého másla
50 g mletých mandlí
Jak na to
Příprava těsta:
- Všechny sypké suroviny smíchám v míse.
- Do sypké směsi přidám máslo, vejce a nechám těsto hníst kuchyňským robotem, nebo ručně vypracuji nelepivé těsto. Pokud se těsto ani po delším hnětení nechce spojit, přidám kousek másla, nebo lžíci mléka.
- Vypracované těsto zabalím do potravinové folie a nechám v lednici odležet min. 30 minut.
- Vychladlé těsto rozválím na pomoučeném vále na cca 0,8 cm silný plát.
- Těsto z vrchu ještě popráším hladkou moukou a embosované razítko otisknu do těsta.
- Následně pomocí kulatého vykrajovátka vykrojím obtisklé tvary v těstě.
- Na plech vyložený pečícím papírem přenáším vykrojené těsto a každý plech dám na 20 min. do lednice, aby vzor na sušenkách zůstal více viditelný.
Pečení:
- Mezitím si rozehřeji troubu na 180 °C.
- Plech s embosovanými tvary vložím do předehřáté trouby a peču cca 15 minut, nebo dokud okraje sušenek nezezlátnou.
- Sušenky nechám na plechu vychladnout.
- Úplně vychladlé sušenky uchovávám v uzavřené nádobě.
2 Komentáře
Zrovna jsem si koupila vaše namíchané koření na tyto sušenky a jsou opravdu výborné..🥰 Jenom by mě zajímalo, jestli trošku zkřehnou? Zatím je mám tvrdší..🤔😊
Paní Petro, jsem ráda, že Vám sušenky s našim kořením chutnají. S tvrdostí se asi trochu u tohoto receptu bojuje. Když je nemáte přepečené, tak by měly změknout v uzavřené doze. Mně třeba tvrdost vyhovuje, protože se dají máčet např. v kávě. S pozdravem Žaneta