Cukroví Sušenky

Sušenky Spekulatius

4.4.2021

Velmi kořeněné sušenky, které jsou známé především v Nizozemsku a Belgii se staly tradiční záležitostí i v Německu a u nás. Možná vám tyto sušenky budou připomínat naše perníčky, protože je v nich podobné koření. Sušenky, ale oproti perníčkům jsou tenčí, křupavější a nejčastěji se vtláčejí do dřevěným forem se symboly křesťanství. Protože tyto krásné formy nemám, použila jsem na těsto embosované dřevěné razítko a sušenkám to taky sluší. I když jsou Spekulatius spíše vánoční záležitostí, tak si je můžete péct po celý rok. Jsou výborné a určitě se vám nebude chtít čekat do Vánoc.

Křehké sušenky s mandlovou chutí a vůní čerstvého koření (skořice, hřebíčku, muškátového oříšku, zázvoru, pepře a kardamomu) si doufám zamilujete, tak jako já.  Na sušenky jsem použila moji směs koření Spekulatius, která je namíchaná z toho nejkvalitnějšího koření, v ideálním poměru právě pro tyto sušenky. 

Co budu potřebovat

mouka250 g hladké pšeničné mouky
sůlšpetku soli
třtinový cukr125 g třtinového cukru
směs koření1 lžičky směsi koření Spekulatius zobrazit na e-shopu
vejce1 vejce 
máslo125 g změklého másla
mandle50 g mletých mandlí

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Všechny sypké suroviny smíchám v míse.
  2. Do sypké směsi přidám máslo, vejce a nechám těsto hníst kuchyňským robotem, nebo ručně vypracuji nelepivé těsto. Pokud se těsto ani po delším hnětení nechce spojit, přidám kousek másla, nebo lžíci mléka.
  3. Vypracované těsto zabalím do potravinové folie a nechám v lednici odležet min. 30 minut. 
  4. Vychladlé těsto rozválím na pomoučeném vále na cca 0,8 cm silný plát. 
  5. Těsto z vrchu ještě popráším hladkou moukou a embosované razítko otisknu do těsta. 
  6. Následně pomocí kulatého vykrajovátkazobrazit na e-shopu vykrojím obtisklé tvary v těstě.
  7. Na plech vyložený pečícím papírem přenáším vykrojené těsto a každý plech dám na 20 min. do lednice, aby vzor na sušenkách zůstal více viditelný. 

Pečení:

  1. Mezitím si rozehřeji troubu na 180 °C.
  2. Plech s embosovanými tvary vložím do předehřáté trouby a peču cca 15 minut, nebo dokud okraje sušenek nezezlátnou.  
  3. Sušenky nechám na plechu vychladnout. 
  4. Úplně vychladlé sušenky uchovávám v uzavřené nádobě.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Petra Janušová 11.5.2023 at 8:11

    Zrovna jsem si koupila vaše namíchané koření na tyto sušenky a jsou opravdu výborné..🥰 Jenom by mě zajímalo, jestli trošku zkřehnou? Zatím je mám tvrdší..🤔😊

    • Reply Žaneta Kleinová 17.5.2023 at 13:52

      Paní Petro, jsem ráda, že Vám sušenky s našim kořením chutnají. S tvrdostí se asi trochu u tohoto receptu bojuje. Když je nemáte přepečené, tak by měly změknout v uzavřené doze. Mně třeba tvrdost vyhovuje, protože se dají máčet např. v kávě. S pozdravem Žaneta

    Odpovědět