Podzim je tady a s ním přichází sezónní recept, který využívá tu úžasnou kombinaci ze švestek a máku.Tyto dvě lahodné ingredience známe z mnoha receptů, třeba z tradičních bramborových knedlíků. Tentokrát však můžete tuto chutnou dvojici využít k přípravě šťavnatého koláče, který nejen potěší vaše chuťové buňky, ale i oko. Výjimečný vzhled koláče spočívá v tom, že se vrstvy máku a švestek prolínají, vytvářející krásný efekt, který můžete snadno dosáhnout při použití dortové formy a otáčením válečků s makovou náplní do spirály. Poté už stačí jenom poskládat švestky a nechat koláč upéct.
Co budu potřebovat
na těsto:
380 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
1 vejce
1 žloutek
150 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
50 g moučkového cukru
špetku soli
na makovou náplň:
100 g máku
200 ml mléka
50 g moučkového cukru
trochu mleté skořice
15 g másla
dále:
švestky
vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Jak na to
příprava těsta:
- Do vlažného mléka rozdobím droždí, přidám trochu mouky a cukru. Nechám vzejít kvásek 15 minut.
- Do mísy nasypu zbylé ingredience na těsto, přidám kvásek a prohnětu.
- Na závěr přidám rozpuštěné máslo a hnětu, až se vytvoří vláčné a elastické těsto.
- Těsto vložím zpět do mísy a nechám na teplejším místě hodinu kynout.
příprava náplně:
- Mák umelu a zaliju mlékem. Nechám vařit 10 minut do zhoustnutí.
- K vařenému máku přidám cukr, skořici, máslo a promíchám. Nechám vychladout.
- Švestky vypeckuji a nechám celé půlky.
kompletování a pečení:
- Vykynuté těsto rozválím na obdélník 30×40 cm.
- Těsto rozdělím rádýlkem na tři pruhy ( pruh bude dlouhý 40 cm).
- Do středu pruhu nanesu makovou náplň a konce těsta k sobě přitisknu, tak aby náplň nevytekla.
- Dortovou formu o průměru cca 28 cm vymažu rozpuštěným máslem.
- Válečky těsta vložím do formy, tak že vytvářím spirálu od středu. Motám volně a válečky pokládám, tak že spoj mám dole.
- Rozpůlené švestky vkládám do spirály mezi těsto.
- Koláč potřu vajíčkem a nechám pod utěrkou kynout 45 minut.
- Rozehřeji troubu na 180 °C.
- Vykynutý koláč peču cca 30-40 minut
- Upečený koláč nechám vychladnout a před podáváním pocukruji.
Žádné komentáře