U nás se stalo pečení perníčků každoročním zvykem i o Velikonocích. Je to doba, kdy mi děti nadšeně chtějí pomáhat – nejdříve s vybíráním vykrajovátek ve tvaru slepiček, kuřátek, zajíčků, a poté s vykrajováním tvarů. Letos jsem prvně vyzkoušela recept na měkké perníčky, který mám od mojí šikovné pernikářky. Peče krásné perníčky a prozradila mi na ně rodinný recept. Na blogu najdete pár receptů na perníčky, ale ve většině případů potřebují odležet.
Velikonoční perníčky jsou s velkou dávkou medu, přídavkem meruňkové marmelády a zcela bez másla. Když těstu dopřejete kvalitní koření do perníku, tak upečete velmi chutné a voňavé perníčky, po kterých se jen zapráší.
Pečete perníčky na poslední chvíli? Tak vyzkoušejte tento recept a budete mít výslužku pro koledníky, nebo balíček pro velikonočního zajíčka. U nás doma je tradice, že velikonoční zajíček pro děti schovává dobroty na zahradě.
Co budu potřebovat
na těsto:
4 vejce
1 žloutek
250 g moučkového cukru
250 g medu
1 lžíce perníkového koření
2 lžíce meruňkové marmelády
cca 800 g hladké pšeničné mouky
20 g jedlé sody
na polevu:
1 bílek
140 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy
Jak na to
- Vejce, žloutek, cukr a med vyšlehám v míse do pěny.
- Mleté perníkové koření a meruňkovou marmeládu zamíchám do směsi a postupně přidám ½ mouky, do které jsem předem přidala sodu.
- Další část mouky vsypu na vál a zpracovávám ji s těstem, dokud se nevytvoří vláčné, téměř nelepivé těsto. Mouku zpracovávám do těsta po částech cca použiji 800-900 g. Pokud přidám málo mouky, tak tvary se špatně z těsta vykrajují a při pečení se těsto rozlije. Když přidám velké množství mouky, tak těsto je tužší a perníčky po upečení nebudou měkké.
- Vypracované těsto zabalím do potravinářské folie a nechám do druhého dne v chladu.
- Předehřeji troubu na 160 °C, horkovzduch.
- Těsto rozdělím na polovinu a první část na pomoučeném vále rozválím na tloušťku 0,5 cm.
- Z těsta vykrajuji tvary a pokládám je na pečící plech v dostatečném rozestupu.
- Perníčky peču cca 5 minut do světle zlatavé barvy. Perníčky jsou na pohmat měkké, na plechu po vytažení dojdou.
- Perníčky nechám úplně vychladnout a uložím je do vzduchotěsné nádoby.
- Následující den perníčky zdobím bílkovou glazurou. Cukr několikrát proseji, přidám bílek a citronovou šťávu a pomocí vidličky směs třu, až vznikne hladká lesklá poleva, která pomalu z vidličky stéká. Dobrou hustotu polevy ověřím i tak, že když v polevě udělám rýhu, tak se nesteče hned dohromady.
- Perníčky skladuji ve vzduchotěsné nádobě.
Žádné komentáře