Vánoční cukroví

Pistáciové plněné cukroví

5.12.2019

Jistě, už pokukujete po receptech na vánoční cukroví, nebo jste se do pečení rovnou vrhli.  Do Vánoc na blogu přibude pár receptů, které nesmí na stole v předvánoční čas chybět. Recepty na naše oblíbené cukroví, už nějakou dobu na blogu jsou, a tak jsem se pustila do pečení pro mě nového druhu cukroví ze staré prvorepublikové kuchařky. Hned mě zaujal recept na slepované půlměsíce, ve kterých je ořechová náplň z pistácií. Pistácie máme moc rádi, a tak pistáciové cukroví byla jasná. Ořechová náplň, ve které najdete vlašské ořechy i pistácie, jdou chuťově velmi k sobě a tato náplň skvěle slepuje linecké tvary. Nakonec jsem cukroví máčela v rozpuštěné čokoládě a posypala kousky pistáciemi. Zářivě zelená barva pistácii je na čokoládě krásnou ozdobou.


Co budu potřebovat 

na těsto:

  • 4 žloutky ( z domácích vajec)
  • 200 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 240 g hladké mouky
  • citronová kůra z ½ citronu
  • vanilku na špičku nože 

na náplň:

  • 125 g vlašských ořechů
  • 75 g loupaných pistácií
  • 25 g perníku
  • 100 g cukru
  • trochu vody 
  • vanilkový extrakt 

na polevu:

  • 100 g mléčné čokolády 
  • máslo dle potřeby 
  • nasekané pistácie na ozdobu

 

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Máslo v míse robotu utřu, přidám žloutky jedno po druhém a vmíchám do másla. Dál přidám cukr, citronovou kůru, vanilku a nechám třít do pěny. Nakonec zapracuji mouku a vznikne mi hladké nelepivé těsto, které zabalím do potravinové folie a nechám 30 minut odpočinout v lednici .
  2. Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
  3. Těsto na pomoučeném vále rozválím na 0,4 cm silný plát. 
  4. Pomocí vykrajovátek vykrojím tvary, které přenesu na plech vyložené pečícím papírem.
  5. Cukroví peču cca 5 minut, jak okraje zrůžoví, plech vyndám a nechám tvary dojít, až úplně vychladnou.

Příprava náplně:

  1. Ořechy najemno rozemelu, dám do mísy a přidám nastrouhaný perník.
  2. Vodu s cukrem svařím a vliji do ořechové směsi a přidám vanilkový extrakt.
  3. Náplň by měla být konzistence tuší pasty. 
  4. Náplní spojím vždy dva upečené tvary k sobě.

Příprava polevy a zdobení :

  1. Nalámanou čokoládu nechám nad vodní lázní rozpustit, podle hustoty přidám máslo.
  2. Slepené cukroví máčím v rozpuštěné čokoládě a ihned nasekanými pistáciemi cukroví ozdobím. 
  3. Čokoládu nechám na cukroví ztuhnout a cukroví uložím do krabice, aby rozleželo a bylo měkké. 

Z našeho e-shopu:

velikonocni-formy
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět