Borůvkové koláče

Recept na výborné borůvkové koláče na mě čekal v knihobudce, když jsem listovala starou kuchařkou. Věřím, že koláčky vám zachutnají a recept se tak bude šířit dál.

Možná, už jste pekli podle blogu koláče ze zámku, nebo moje rodné hanácké koláčky. Tyto borůvkové jsou zase trochu jiné. Když použijete kvalitní suroviny, tak upečete voňavé máslové koláčky, které se už při pečení krásně rozvoní a vůně přetrvává, až do vychladnutí. V těstě je opravdu nezvykle více másla, ale právě máslo jim dává ještě lepší chuť. Nejspíše kvůli většímu množství másla je příprava těsta trochu jiná. V receptu nebyl přesně popsán postup, tak můžete vycházet z přípravy listového těsta, kdy je potřeba také laminace – dvě těsta spojit v jedno. 

 Letos je první rok, kdy jsme mohli kanadské borůvky sklízet po hrstech a udělat si jejich zásobu. Na keřích nám ještě nějaká borůvka zůstala, a tak snad ještě nějaké borůvky na zahradě najdete. Pokud ne, na koláče se hodí také rybíz nebo švestky.  

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 500 g hladké pšeničné mouky 
  • 300 g másla
  • 3 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 35 g čerstvých kvasnic
  • vanilkový lusk zobrazit na e-shopu
  • 400-500 ml mléka
  • špetku soli

na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu ve folii
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • popř. trochu rumu, vanilky, citronové kůry

na drobenku:

  • 130 g polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla

dále: 

  • bílky na potření
  • zahradní borůvky nebo jiné drobné ovoce 

Jak na to

příprava těsta:

  1. Nejdříve v míse zadělám kvásek. Droždí, trochu cukru a vlažného ¼ mléka dám do zadělávací mísy, rozkvedlám a nechám vzejít kvásek cca 10 min.
  2. Rozpustím 100 g másla a rozšlehám v něm žloutky, přidám zbývající mléko, cukr, sůl, vanilku na špičku nože.
  3. Do zbývajícího studeného másla zapracuji ¼ mouky. 
  4. Ingredience v míse začnu pomocí kuchyňského robotu zpracovávat  a postupně přidávám mouku, aby vzniklo vláčné těsto.
  5. Vypracované těsto přendám na vál a ručně do něj zapracuji máslo a podle potřeby přidám mouku.
  6. Těsto nechám na teplejším místě kynout ¾ hodiny. 
  7. Rozehřeji troubu na 170 °C.

příprava náplně a pečení:

  1. Do mísy dám tvaroh, žloutky, cukr a rozmíchám do hladka. 
  2. Vykynuté těsto na vále rozdělím na stejné bochánky.
  3. Každý bochánek zploštím, dám na něj trochu tvarohové náplně a zavinu do pravidelné kuličky. 
  4. Na plech vyložený pečícím papírem pokládám kuličky v dostatečném rozestupu. 
  5. Následně každou kuličku zploštím důlkovačem zobrazit na e-shopu a okraje potřu bílkem.
  6. Do připravené jamky naskládám borůvky a zasypu je drobenkou, kterou jsem si předem připravila smícháním surovin.
  7. Nechám na plechu 10 minut kynout.
  8. Koláčky peču v rozehřáté troubě 10-15 minut do zlatohnědých okrajů.
  9. Po upečení koláčky nechám vychladnout a podávám mírně pocukrované.
banner-pytliky-siroky-blog
banner-razitka-siroky-blog
banner-valecky-siroky-blog
previous arrow
next arrow

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *