Koláče

Cheesecake s lesními borůvkami

2.8.2022

Pokud si odnesete z lesa pár borůvek, pak tento cheesecake bude to pravé, co si z nich připravit. Lesní borůvky vytvoří na cheesecake modro-fialové ornamenty a dezert už dále nemusíte zdobit. Pro intenzivnější vůni můžete přidat navrch ještě pár borůvek. 

Co budu potřebovat

na korpus:
piškoty200 g karamelových sušenek (Lotus)
máslo60 g másla

na náplň:
mascarpone500 g Mascarpone
cukr150 g moučkového cukru
zakysaná smetana200 g zakysané smetany
vanilkový luskvanilkový lusk zobrazit na e-shopu
vejce3 vejce
borůvky100 g lesních borůvek
cukr2 lžíce krupicového cukru
kukuřičný škrob1 lžička kukuřičného škrobu

na ozdobu:
borůvkypár lesních borůvek

Jak na to

  1. Máslo nechte rozpustit. Sušenky pomocí mixéru rozmixujete na drť a přilejete k nim rozpuštěné máslo. Lžící směs promíchejte, až je sypká a vlhká. 
  2. Spodní díl dortové formy průměru 20 cm vyložte pečícím papírem.  Na dno formy nasypete sušenkovou drť a následně lžící namačkejte na dno i okraje dortové formy.
  3.  Připravený korpus dejte na chvíli do lednice a rozehřejte troubu na 180 °C.
  4.  Ingredience na náplň mají pokojovou teplotu. Smetanový sýr a cukr rozmíchejte v míse, přidejte zrníčka vanilky, zakysanou smetanu a znovu zamíchejte. Vejce jedno po druhém zašlehejte do směsi.
  5.  Borůvky s trochou vody zahřejte v hrnci, dokud nebudou dostatečně měkké. Borůvky následně trochu rozmixujte a přijdete k nim rozmíchaný škrob ve vodě a cukr.
  6.  Borůvkovou směs vařte, dokud nebude krémové konzistence. Nechte vychladnout.
  7. Formu s korpusem vložte na 5-8 minut do trouby. Když je korpus tvrdý, vlijte do něj sýrovou náplň, povrch uhlaďte a lžičkou na povrch náplně pokládejte borůvkovou omáčku.
  8. Pomocí nože vlnitým pohybem v náplni uděláte zajímavé ornamenty.
  9. Formu položte na alobal a přitiskněte ho k formě. Na pečící plech vložte formu, vlijte vodou do výšky cca 2 cm. Cheesecake potřebuje při pečení páru. Vložte plech s cheesecake do trouby a snižte teplotu na 150 °C. Cheesecake pečte 40 minut. Během pečení troubu neotvírejte. Upečený cheesecake je jen na okrajích světle zlatý a střed se stále měkký. 
  10. Po vychladnutí cheesecake nechte v lednici min. 5 hodin, aby se zpevnil a dal se dobře krájet. Před servírováním ozdobte borůvkami.  

Tip

Cheesecake krájejte ostrým nožem namočeným v horké vody. Řez tak bude hladký. 

Z našeho e-shopu:

velikonocni-formy
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět