Domácí vanilkový cukr

,

Základem těch nejlepších sladkých dezertů je vanilka, ať už v podobě obsahu samotného vanilkového lusku nebo vanilkového cukru. Bohužel, i dnes si pod pojmem vanilkový cukr mnoho lidi představí malý sáček, balený přibližně po deseti gramech, který většinou ani vanilku neobsahuje. Přitom takový domácí vanilkový cukr z pravé vanilky je poklad, vůně z něj je nenapodobitelná a chuť dezertů připravovaných s jeho pomocí je jedinečná.

vancukr04

A protože můj blog nese vanilku ve svém názvu, nezbývá mi, než Vás ještě úvodem stručně seznámit s historií tohoto výjimečného koření.

Vanilka pochází z Mexika, kde ji původní obyvatelé (Toltékové a Aztékové) hojně využívali například pro přípravu nápojů z kakaových bobů. Evropané vanilku poznali až v první polovině 16. století, nicméně ta se zde okamžitě stala velmi žádanou komoditou. Vanilkové lusky jsou vlastně fermentované tobolky některých orchidejí rodu Vanilla. Původní druh této rostliny – vanilovník plocholistý – patří mezi druhy endemické, tedy je vázán na určitou geografickou oblast. V tomto případě se jedná o jihovýchodní Mexiko, kde jej opylovaly místní včely, případně kolibříci. Umělé opýlení se dlouho nedařilo a tak si Mexiko velmi dlouho drželo právo výhradního světového distributora vanilky. To se změnilo až v roce 1841, kdy se objevem umělého opýlení rozšířilo pěstování vanilovníku do dalších míst na světě (Madagaskar, Tahiti, Srí Lanka, Indonésie aj.).

Původní druh se v Mexiku pěstuje stále, dnes jeho světová produkce ale dosahuje přibližně jen 10%. Přesto tento druh vanilky je dodnes odborníky považován za jeden z nejkvalitnějších. Druhů vanilky je dnes tedy více, jednotlivé druhy se označují podle oblasti, ve které rostou. V českých supermarketech narazíte nejčastěji na vanilku Bourbonskou (pěstována na ostrově l’Ile Bourbon, dnes nese jméno ostrov Réunion). Pokud toužíte po exotičtějším druhu vanilky, tak na vás čeká řada specializovaných e-shopů, kde si snadno můžete vybrat podle pěstitelské oblasti nebo i požadované délky lusků.

Co budu potřebovat
1 vanilkový lusk
500g cukru krupice

Jak na to
Vanilkový lusk rozkrojím na 4 stejné kousky a dám do mixéru spolu s polovinou připraveného cukru krupice. Na nejvyšší otáčky mixuju přibližně 3 minuty, až zůstanou v cukru jen malé černé tečky od vanilkového lusku. Ke směsi s vanilkou přidám zbytek cukru krupice a dál mixuji, až vznikne moučkový vanilkový cukr. Hotový vanilkový cukr nasypu do dobře uzavíratelné dózy a nechám 14 dní odležet v temnu. Tak se chuť a vůně vanilkového cukru zvýrazní.

Tip
Domácí vanilkový cukr je levnější. Nejlépe z kupovaných vanilkových cukrů vychází vanilkový cukr od Amylonu – obsahuje minimálně 1,5% pravé vanilky, ale jeho cena je stále vysoká. 500g kupovaného vanilkového cukru vychází na 450 Kč, stejné množství domácího vanilkového cukru přijde na 70 Kč. V supermarketech je k dostání Bourbonská vanilka a její cena je kolem 60kč. Další druhy lusků jsou k dostání ve specializovaných e-shopech.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *