Duchové s citronovým krémem 

Na tento týden jsem připravila tématický recept, který se pojí s aktuálním svátkem – památkou zesnulých. Dušičky jsou u nás událostí, kdy rodiny zajdou na hřbitov, zapálí příbuzným svíčku s projevením úcty a zavzpomínají na své zesnulé. Proč si ale tento den neudělat i trochu radostný, podobně jako to mají v anglosaských zemích, když tam slaví Halloween. Tento recept si užijí hlavně děti, které vám rádi pomohou s pečením duchů a ještě raději je ochutnají. 

Lehký sněhový korpus, který vytváří tělo ducha je spojeno svěžím citronovým krémem, který si jistě oblíbíte. Pokud jste fandové bezé zákusků a Pavlovy, tak zaručuji, že duchové se stanou vaším oblíbeným zákuskem a bude už jen na vaší fantazii jak je příště nazdobíte.


Co budu potřebovat 

na bezé korpus:

  • 4 bílky 
  • špetku soli
  • 200 g krupicového cukru 
  •  2 lžičky kukuřičného škrobu
  • citronovou šťáva z ½ citronu

na citronový krém:

  • 4 žloutky 
  • 70 g třtinového cukru
  • 50 ml citronové šťávy
  • citronová kůra ze 2 citronu 
  • 50 g másla
  • 200 g mascarpone 
  • 200 ml smetany ke šlehání 33 % 

na dozdobení:

  • ½ bílků
  • 70 g moučkového cukru
  • černou potravinářskou barvu

Jak na to

Příprava bezé:

  1. Předehřeji troubu na 120 °C.
  2. Bílky pokojové teploty se solí dám do mísy robotu a začnu je šlehat na střední stupeň rychlosti. Do polotuhého sněhu postupně přisypávám cukr a dál šlehám, dokud sníh není pevný, lesklý a cukr zcela rozpuštěný.
  3. Do sněhu opatrně zamíchám škrob a citronovou šťávu. 
  4. Cukrářský sáček s hladkou kulatou zdobičkou naplním sněhem a na plech vyložený pečícím papírem stříkám větší pusinky průměru cca 5 cm. Polovinu pusinek udělám vyšších se špičkou. 
  5. Plech se sněhem vložím do rozehřáté trouby a peču cca 1 hodinu. Ke konci pečení by pusinky měly jít od pečícího papíru.
  6. Upečené bezé nechám vychladnout a připravím si krém.

Příprava citronového krému:

  1. Žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu dám do skleněné mísy a nad parou nechám  směs vařit a míchám do zhoustnutí. 
  2. Jak směs začne houstnout, přidám máslo a dál míchám.
  3. Krém pudingové konzistence nechám vychladnout, a poté ho přikryji potravinářskou folii a dám vychladit do lednice.
  4. Smetanu s mascarpone vyšlehám na krém, přidám citronový základ a znovu krátce vyšlehám, aby vznikl hladký krém.
  5. Krém přendám do cukrářského sáčku s hladkou zdobičkou a stříkám na připravené bezé korpusy, které vyšším korpusem přikryji.

Zdobení:

  1. Bílek s cukrem vyšlehám a lesklý sníh, který dám do sáčku na tenké zdobení
  2. Na bezé namaluji sněhové oči a doprostřed pomocí párátka kápnu černou barvu a nechám zaschnout.

Duchy skladuji v lednici a podávám až po pár hodinách, aby korpus krémem navlh a byl tak na povrchu křupavý a uvnitř vláčný.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Cukrářské sáčky

Cukrářské sáčky

e-shop
Sáčky na tenké zdobení

Sáčky na tenké zdobení

e-shop
Metla na šlehání

Metla na šlehání

e-shop
Ozdobné kleště

Ozdobné kleště

e-shop

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *