Extra čokoládový dort s meringue

Pro všechny milovníky čokolády jsem připravila ve spolupráci s Vychutnavej.cz tento hříšný dort s velkou dávkou čokolády Willie´s Cacao, která je vhodná k pečení čokoládových korpusů, protože je ze 100 % kakaa a nenaruší vám tak další použité ingredience v těstě. Čokoláda se mi krásně při přípravě rozpustila a prolnula do těsta. Korpus tak získal pravou čokoládovou chuť, jemnost a zároveň se stal i vláčným. 

Další vrstvou na dortu se stala čokoládová pěna, která mi připomíná lanýžový dort, kde se každým soustem čokoláda roztála v ústech. Když použijete 100 % čokoládu, můžete ji použít v této vrstvě méně. Kvalitní hořká čokoláda má ještě další skvělou vlastnost a to, že zaručí dobré zpevnění a nemusíte přidávat tolik želatiny a ztužovačů. 

Pro odlehčení čokoládových vrstev, jsem na vrchol dortu zvolila naši oblíbenou kombinaci čokoládového bezé se šlehačkou. Díky smetanovému krému sněhové meringue navlhne, a i když vám při krájení na povrchu meringue křupne, uprostřed je chutná bezé vrstva s další dávkou čokolády. 

Moje další recepty, do kterých se skvěle hodí čokoláda Willie´s Cacao:

Čokoládové lanýže se slaným karamelem

Schwarzwaldský višňový dort

Čokoládová pěna

Máničky

Sachrův dort

Co budu potřebovat

na korpus:

na čokoládovou pěnu:

  • 400 ml smetany ke šlehání 31 % 
  • 70 g čokolády na vaření 
  • 1 lžící moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 lžičku želatiny v prášku

na smetanový krém:

  • 400 ml smetany ke šlehání 40 %
  • 1 lžící moučkového cukru
  • vanilkový lusk

čokoládové bezé:

  • 3 bílky
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku jablečného octa
  • 40 g čokolády na vaření 

 

Jak na to

příprava korpusu:

  1. Ingredience mají pokojovou teplotu.
  2. Předehřeji troubu na 180 °C.
  3. Máslo s cukrem vyšlehám do světlého krému. 
  4. Čokoládu rozehřeji a nechám vychladnout. Následně ji vmíchám do krému. 
  5. Žloutky také vmíchám do čokoládové směsi.
  6. Mouku smíchám s kypřícím práškem, solí a přidám do těsta.
  7. Z bílků ušlehám pevný sníh a opatrně ho vmíchám do těsta, aby bylo nadlehčené.
  8. Dortovou formu průměru 20 cm vyložím pečícím papírem, abych měla zvlášť spodní díl na dnu formy a pruh pečícího papíru podél okraje (okraj formy nejdříve potřu máslem, aby pečící papír držel).
  9. Těsto naleji do formy a povrch uhladím.
  10. Formu s těstem vložím do rozehřáté trouby a peču cca 15 minut. Pomocí špejle vyzkouším, jestli je těsto dostatečně propečené.
  11. Korpus nechám ve formě vychladnout.

příprava čokoládové pěny:

  1. Želatinu nasypu do menšího kastrolku a přidám lžící studené vody. Želatinu nechám 10 minut nabobtnat.
  2. Smetanu 250 ml naleji do hrnce a přivedu k varu. Odstavím z plotny a přidám do ní čokoládu nakrájenou na kousky. Čokoládu ve smetaně míchám a nechám úplně rozpustit.
  3. Nabobtnalou želatinu mírně zahřeji, aby byla tekutá a zamíchám ji do čokoládové směsi.
  4. Zbytek smetany vyšlehám v polotuhou šlehačku a opatrně ji vmíchám k vychladlé čokoládě.
  5. Čokoládovou směs naliji do formy na vychladlý korpus hned dám chladit do lednice. Chladim několik hodin, ideálně přes noc.

příprava smetanového krému:

  1. Když je čokoládová pěna zcela zatuhlá, začnu s přípravou další vrstvy krému.
  2. Smetanu vyšlehám v tuhou šlehačku.
  3. Cukr a zrníčka z ¼ vanilkového lusku přimíchám do šlehačky.
  4. Šlehačku lžící navrstvím do formy na čokoládovou pěnu a povrch uhladím. 
  5. Dort dám chladit do lednice.

příprava bezé:

  1. Předehřeji troubu na 140 °C.
  2. Bílky v míse robota šlehám do tuhého sněhu. 
  3. Přisypu cukr a dál šlehám do lesklého pevného sněhu.
  4. Do sněhu zlehka zamíchám škrob a ocet.
  5. Čokoládu rozpustím a vychladlou ji přileji do sněhu. Zlehka zamíchám.
  6. Na pečící papír vyznačím kruh o průměru 20 cm a položím ho na plech. Sníh do tohoto průměru na pečící papír nedbale rozprostřu.
  7. Sníh dám do rozehřáté trouby a peču 1 hodinu, nebo dokud nepůjde bezé od pečícího papíru. Nechám vychladnout.
  8. Mezitím odstraním z dortu formu a pečící papír. 
  9. Vychladlý bezé plát opatrně přenesu na smetanovou vrstvu dortu.
  10. Dort dám znovu do lednice a nechám min. 2 hodiny chladit. 
  11. Čím delší doba chlazení bude, tím více bezé korpus navlhne smetanovým krémem a dort se bude lépe krájet. Při krájení bezé korpus částečně praská.

previous arrow
next arrow
Slider

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *