Sněhové pusinky s ostružinovým krémem 

Sladké sněhové pusinky bývají oblíbenou pochoutkou dětí, ale i my dospělí jim neodoláme ve spojení s lehkým nadýchaným krémem nebo šlehačkou. Na blogu, už pár bezé zákusků najdete. Jelikož jsem pekla pro nejmladšího syna narozeninový dort s ozdobou pusinek a bezé lízátek napadlo mě, že sněhové pusinky se mohou stát i hlavním zákuskem na dětské oslavě nebo i ozdobou narozeninového dortu. 

Na těchto pusinkách jsem chtěla ukázat, že obarvit korpus a krém jde přírodní cestou za použití květin a ovoce. Nemůžete očekávat, tak výrazné obarvení, ale vyhnete se umělým barvám, které nejsou  zdraví prospěšné.

Na obarvení pusinek jsem použila sušený květ slézu maurského, který nám letos krásně zdobí zahradu. Sléz maurský můžete využít k barvení při pečení, ale také si květy nasušit a přidat je do čajové směsi. Sléz je léčivka, kterou se vyplatí pěstovat. 

Co budu potřebovat 

na sněhové pusinky:

  • 4 vaječné bílky 
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 lžíce sušeného květu slézu maurského 

na krém:

  • 200 g mascarpone 
  • 100 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • hrst ostružin 

Jak na to

příprava pusinek:

  1. Předehřeji troubu na 100 °C.
  2. Bílky vyšlehám na polotuhý sníh a postupně zašlehám cukr.
  3. Když je sníh pevný a lesklý, tak jim naplním cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a na plech s pečícím papírem stříkám pusinky a různé tvary korpusu.
  4. Sněhové pusinky před pečením posypu drceným sušeným slézem.
  5. Připravené pusinky vložím do rozehřáté trouby a peču cca 60 minut, nebo dokud se pusinky neodlepí od pečícího papíru.
  6. Upečené pusinky nechám na plechu vychladnout.

příprava krému:

  1. Mascarpone se smetanou vyšlehám v tuhý krém.
  2. Do krému zamíchám cukr.
  3. Ostružiny přepasíruji a čistou šťávu vmíchám do krému.
  4. Krémem plním cukrářský sáček se zdobičkou a krémem vždy spojím dvě sněhové pusinky k sobě. Plněné pusinky skladuji v lednici max. 3 dny.

 

Tip

Sléz maurský můžete použít i jako přírodní barvivo k obarvení sněhových pusinek. Sušené květy slézu s trochou cukru rozemelte najemno.  Do vyšlehaného sněhu vmíchejte rozemletý sléz a dále postupujte dle receptu.

Sléz mění barvu dle prostředí, pokud budete chtít obarvit krém do fialova, pak do krému přidejte bílý jogurt nebo něco kyselého. Naopak modrou barvu docílíte, když přidáte sléz do vyšlehaného sněhu nebo jiného zásaditého a neutrálního prostředí.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *